Zorgverzekering ZZP 2021

Zorgverzekering zzp verplicht

Uiteraard is een zorgverzekering ook verplicht voor ZZP’ers. Iedereen in Nederland moet verplicht een basiszorgverzekering afsluiten, dus ook ZZP’ers. Een aanvullende verzekering is over het algemeen niet verplicht, maar kan wel zeer handig zijn. Wat voor basisverzekering je afsluit, en bij welke maatschappij, bepaal je als ZZP’er natuurlijk zelf. Sommige verzekeringsmaatschappijen zijn voordeliger voor ZZP’ers dan anderen. Het is dan ook belangrijk om dat van te voren goed uit te zoeken. Je kunt dan namelijk veel geld besparen op de lange termijn. Als ZZP’er bepaal je zelf de hoogte van je eigen risico en of je wel of niet aanvullend verzekerd wilt worden. De enige verplichting in Nederland is de basisverzekering. Werknemers hebben nog andere verplichte verzekeringen die niet gelden voor ZZP’ers. Hierdoor betaal je als ZZP’er dus over het algemeen minder belasting, maar dat is een geheel andere kwestie.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

ZZP’er in buitenland werken

Als jouw onderneming in Nederland is gevestigd, blijf je over het algemeen verzekerd in het buitenland. Dus ook als je tijdelijk in het buitenland gaat werken. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je meer in het buitenland gaat werken dan in Nederland. De regel is 25%. Werk je als ondernemer meer dan 25% van de tijd in Nederland, dan blijf je gewoon verzekerd zoals je altijd bent verzekerd. Werk je echter meer dan 75% in een ander land, dan is er een kans dat je je moet verzekeren in dat land en daar dan ook je sociale lasten moet betalen. Let wel: op deze regel gelden veel uitzonderingen en haken en ogen. Het is dan ook altijd belangrijk om je van te voren in te lichten alvorens je in het buitenland gaat werken. Ook met betrekking tot het hebben van de juiste papieren en dergelijke.

Collectiviteitskorting zzp

Veel werknemers die bij grote bedrijven werken, kunnen gebruikmaken van een collectiviteitskorting van dat specifieke bedrijf. Als ZZP’er werk je niet in loondienst, dus kun je in principe niet gebruikmaken van die collectiviteitskorting. Dat is natuurlijk jammer, want dan kun je minder besparen dan een werknemer. Gelukkig zijn er bepaalde zzp-organisaties waar je je voor kunt inschrijven. Je moet dan vaak een maandelijkse vergoeding betalen, maar kunt dan wel gebruikmaken van verschillende voorzieningen. Bijvoorbeeld een collectiviteitskorting voor ZZP’ers.

Zorgverzekeraars met aanbiedingen voor ZZP’ers

Sommige zorgverzekeraars hebben goede aanbiedingen voor ZZP’ers. Een voorbeeld hiervan is independer. Je kunt daar zorgverzekeraars met elkaar vergelijken, maar ook één bij hen afsluiten als ZZP’er. Wanneer je de verzekering daar afsluit, dan kun je gebruikmaken van verschillende faciliteiten. Zo kun je als ZZP’er dan een gratis tandongevallenverzekering krijgen. Dat is natuurlijk voordelig, zeker voor mensen die in de bouw werken. Zij lopen dan meer gevaar. Normaliter kost een ongeval met de tanden namelijk heel veel geld. Dit wordt dan volledig voor je afgedekt. Ook andere verzekeraars hebben vaak verschillende aanbiedingen. Dit verschilt per type verzekering. Het beste is om zelf even na te gaan welke het beste bij je past. ZZP’er zijn is ook een breed begrip en daar is ook weer veel in onder te verdelen. Voor de ene ZZP’er kan iets voordelig zijn, terwijl dit het niet is voor de andere ZZP’er.

Zorgkosten aftrekbaar?

Bepaalde zorgkosten mogen worden afgetrokken van de belasting. Maar let wel: hier zijn veel voorwaarden aan verbonden en lang niet alle kosten kun je aftrekken van de belasting. Heel veel zaken kunnen bijvoorbeeld niet worden afgetrokken. Denk daarbij aan het eigen risico, ziektekosten die worden vergoed en nog veel meer. Voor een rijtje met alle voorwaarden kun je kijken op de website van de belastingdienst. Dit is de meest betrouwbare website, want je weet dan zeker dat alle informatie klopt.

Goedkoopste zorgverzekering

Wat voor jou als ZZP’er de goedkoopste zorgverzekering is, is afhankelijk van wat je wilt laten verzekeren. Je kunt een verzekering namelijk zo goedkoop maken als je wilt, maar daar zijn dan wel nadelen aan verbonden. Je maandelijkse kosten kunnen bijvoorbeeld lager zijn als je je eigen risico verhoogt. Het nadeel is dan wel dat je meer moet betalen wanneer je een ongeval of iets dergelijks krijgt. De zorgkosten zijn heel duur, dus de kans is groot dat je dit eigen risico in zijn geheel moet betalen bij één specifieke behandeling. Ook is de prijs natuurlijk afhankelijk van het type verzekering dat je hebt. Heb je veel aanvullende verzekeringen? Bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering? Dan is de kans groot dat je meer geld moet betalen.

Beschikbare aanvullende verzekeringen zzp

In principe geldt dat een ZZP’er dezelfde aanvullende verzekeringen kan hebben als iemand die in loondienst werkt. Hier wordt over het algemeen geen onderscheid in gemaakt. Maar op deze regel gelden ook uitzonderingen. Informeer daarom altijd bij je verzekeringsmaatschappij welke mogelijkheden er zijn. Misschien kun je nog gebruikmaken van kortingen ook!

Andere aan te raden verzekering

De belangrijkste verzekering voor ZZP’ers is de Arbeidsongeschiktheid-verzekering. Als ondernemer ben je hier namelijk niet automatisch voor verzekerd, zoals mensen in loondienst wel zijn. Werk je in loondienst dan moet je werkgever dat verplicht inhouden. Maar dit geldt niet voor ZZP’ers. De kosten van de arbeidsongeschiktheid-verzekering is afhankelijk van de branche waar je in werkt. Een tekstschrijver zou bijvoorbeeld veel minder per maand hoeven te betalen dan een timmerman. De timmerman loopt namelijk meer risico.

Bijdrage zorgverzekeringswet

De zorg is duur. Daarom vraagt de belastingdienst een jaarlijkse bijdrage van ZZP’ers. Deze tarieven worden per jaar bepaald en zijn ook afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Als ZZP’er krijg je hiervoor een aparte aanslag. Want anders dan mensen in loondienst, wordt dit bedrag niet ingehouden door de werkgever.

ZZP’er en zwanger worden

Als je ZZP’er bent en zwanger raakt, is er de mogelijkheid om een uitkering aan te vragen. Dit gaat via het UWV. Deze dragen daar zorg voor. Bekijk de website voor meer informatie daaromtrent.

Vergelijkingsites

Er zijn verschillende vergelijkingsites, alwaar jij als zzp’er de zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Een voorbeeld hiervan is het reeds genoemde independer. Maar er zijn nog meer. Ga wel altijd goed na of deze sites wel onafhankelijk zijn.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *