Zorgverzekering Zwanger

Beste zorgverzekeringen voor zwangere vrouwen in 2021

Wanneer je zwanger bent, of van plan bent om zwanger te worden in 2021, is het van belang om rekening te houden met je zorgverzekering. Zoals iedereen wellicht wel weet komen er bij een zwangerschap zeer veel ziekenhuisbezoeken en dergelijke kijken. Bovendien kunnen er ook nog mogelijke andere problemen ontstaan bij een zwangerschap. Als je bijvoorbeeld alleen een basisverzekering hebt kan dit veel extra kosten met zich meebrengen. Omwille van die reden kan het verstandig zijn om je aanvullend te laten verzekeren.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Om na te gaan waar je je zoal aanvullend voor wilt laten verzekeren, is het verstandig om daar dus informatie over in te winnen. Bij sommige basisverzekeringen worden er bepaalde zaken vergoed. Zo zijn er basisverzekeringen waarbij bijvoorbeeld je echo’s worden vergoed, de bevalling en dergelijke. Mocht een bevalling goed gaan, dan is de kans dat je veel extra kosten oploopt dus niet zo hoog. Dit is echter een ander verhaal als er wel nodige problemen ontstaan en die kans is altijd aanwezig. Als je zeker weet dat er nodige problemen kunnen ontstaan, omdat je al eerder onderzoeken hebt gedaan, is het verstandig om je aanvullend te laten verzekeren op bepaalde facetten.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, kraampakket of zwangerschapscursussen. Dergelijke zaken worden door veel verzekeraars niet gedekt. Om na te gaan wat er allemaal gedekt wordt, is het verstandig om contact met je verzekeraar op te nemen. Je weet dan gelijk waar je aan toe bent. Ook kan het verstandig zijn om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken en kijken waar je goedkoopste aanvullende verzekering kunt afsluiten voor zwangerschappen.

Zwanger worden en eigen risico

Wanneer je weinig te besteden hebt, wil je natuurlijk ook weten of alle zorg die je nodig hebt impact heeft op je eigen risico. Dit is afhankelijk van het soort zorg die vereist is bij je zwangerschap. Sommige zaken vallen namelijk wel onder het eigen risico, maar er zijn ook bepaalde zaken die niet onder het eigen risico vallen. In principe kun je daar de volgende richtlijn voor hanteren. Over het algemeen geldt dat de zorg die een verloskundige je aanbiedt niet onder het eigen risico valt. Maar om dit zeker te weten, is het altijd van belang om even contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Je wilt natuurlijk niet ineens voor onverwachte kosten komen te staan. Een zwangerschap is immers al stressvol genoeg over het algemeen.

Er zijn bepaalde zaken die je tijdens de zwangerschap kunnen overkomen die daarentegen wel onder het eigen risico vallen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je tijdens de zwangerschap een bezoek moet brengen aan een gynaecoloog. Dit wordt over het algemeen niet vergoed tijdens een zwangerschap, dus als je nog eigen risico over hebt dat jaar is het verstandig om daar rekening mee te houden. Ook kan het mogelijk zijn dat er tijdens de zwangerschap je iets naar overkomt, waarbij een ambulance aan te pas moet komen. Ook deze kosten vallen onder het eigen risico. Ook als je bepaalde geneesmiddelen nodig hebt of zorg na de bevalling valt dit doorgaans onder het eigen risico. Als je dit zeker wilt weten kun je de polisvoorwaarden van je verzekering bekijken, of gewoon contact opnemen. Dan weet je zeker waar je aan toe bent wat betreft je eigen risico.

Zwanger: zorgverzekering tussentijds aanpassen?

Of jij je zorgverzekering kunt aanpassen tijdens je zwangerschap is geheel afhankelijk van de verzekering waar je bij zit. Normaliter is de regel dat je alleen kunt overstappen van zorgverzekering voor 1 januari. Sommige verzekeraars bieden daarnaast dan nog de mogelijkheden om je dekking te wijzigen in de eerste nieuwe maand van het jaar. Mocht je dus in die periode zwanger worden, dan is het mogelijk om in die tijd een aanvullende verzekering af te sluiten die toepasbaar is op je zwangerschap. Er zijn echter ook zorgverzekeringen die die mogelijkheid niet bieden.

Daarnaast zijn er ook nog zorgverzekeringen die door het gehele jaar heen de mogelijkheid aanbieden om de dekking en overstap te wijzigen. Sommige verzekeringen doen dit voor alle verzekeraars, maar sommigen ook bij uitzonderingen zoals bijvoorbeeld een zwangerschap. Wanneer je zwanger bent is het dus relevant om na te gaan of het mogelijk is om je verzekering te wijzigen door het gehele jaar heen. Wanneer je weet dat je zwanger gaat worden in de komende periode is dat zeer aan te raden om over te stappen naar een dergelijke zorgverzekering. Wanneer je precies zwanger wordt is namelijk doorgaans lastig vast te stellen, het is dan wel zo ideaal als je in de tussentijd gewoon je dekkingen en dergelijke kunt wijzigen.

Zwangerschap doorgeven aan je verzekeraar?

Bij veel verzekeraars is het niet per se verplicht om door te geven dat je zwanger bent. Hoewel het niet verplicht is, kan het echter wel verstandig zijn. Dit aangezien verzekeringsmaatschappijen hier veel mee te maken krijgen. Ze dan namelijk gepaste tips geven over eventuele dekkingen die je kunt afsluiten. Op die manier weet je altijd waar je aan toe bent en kun je eventuele tips ter harte nemen. Dus hierbij geldt: veelal is het niet verplicht, maar het is altijd verstandig om te doen.

Goedkoopste zorgverzekering voor zwangere vrouwen?

Om na te gaan wat de goedkoopste zorgverzekering is voor zwangere vrouwen, is het verstandig om op internet naar een zorgvergelijker te gaan. Je hebt immers veel betrouwbare, onafhankelijk websites die alle prijzen van zorgverzekeraars op een rijtje zetten. Op die maner kun je dus ook nagaan wat de beste verzekering is in je specifieke situatie. Het is namelijk zeer afhankelijk van je specifieke situatie welke zorgverzekering het goedkoopste is. Als je bijvoorbeeld bijna nooit ziek bent, kan een verzekeraar met een goedkope basisverzekering voor jou het meest gunstig zijn. Ben je echter vaak ziek, dan kan een verzekeraar met een goedkope aanvullende dekking gunstiger zijn.

En deze regel geldt dus ook wanneer je zwanger bent. De ene verzekeraar kan dan een stuk goedkoper zijn dan de ander. Om dit op een juiste wijze aan te pakken, kun je de volgende methode hanteren. Allereerst schrijf je op wat je sowieso nodig bent en welke problemen je eventueel kunt krijgen bij je zwangerschap. Vervolgens ga je na bij welke verzekeringen dit allemaal wordt gedekt. Uit dat selecte lijstje verzekeraars selecteer je dan de goedkoopste verzekering. Op die manier weet je zeker dat je een goedkope verzekering hebt die geheel toepasbaar is op je specifieke situatie.

Aanvullende verzekeringen voor zwangere vrouwen

Er zijn bij verzekeraars doorgaans aanvullende zorgverzekeringen die speciaal zijn opgemaakt voor zwangere vrouwen. Bij deze pakketten moet je echter wel altijd goed uitkijken of je al die diensten wel echt nodig bent. Want vaak betaal je voor een heel pakket en daar zitten ook zaken bij waarvan je niet van plan bent om er überhaupt gebruik te maken. Je betaalt dan onnodig veel kosten. Het is dus ook verstandig om een verzekeraar te kiezen waarbij je zelf een pakket kan samenstellen. Op die manier kun je ook precies kiezen wat je nodig bent en weet je zeker dat je niet veel te veel betaalt voor zaken die je toch niet nodig bent.

Vergoeding verloskundige

Over het algemeen wordt de zorg die een verloskundige levert aan een zwangere vrouw vergoed in de basisverzekering van de verschillende verzekeraars. Hier vallen doorgaans dus de basiszaken onder die bij een zwangerschap komen kijken. Denk daarbij aan echo’s, controle en dergelijke zorghulp. In principe kun je de volgende stelregel toepassen. Alle normale zaken worden doorgaans vergoed, maar bij uitzonderingen is het van belang om dit even goed na te gaan. Uitzonderlijke problematieken bij een zwangerschap worden soms niet vergoed. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat er een kans is op grotere problemen bij de zwangerschap, dan is het verstandig om je polis door te nemen of eventueel contact op te nemen met je zorgverzekering.

NIPT-test en combinatietest en de vergoeding

Of de NIPT-test en combinatietest vergoed worden is afhankelijk van verschillende zaken. Voor deze test worden namelijk sinds een aantal jaren subsidies van de overheid verstrekt die ervoor zorgen dat deze gedeeltelijk vergoed worden. Dit kan bijvoorbeeld 50 of 100% zijn, maar vaak geldt nog wel dat er een eigen bijdrage door de zwangere vrouw moeten worden betaald. Dit geldt in principe ook voor de combinatietest. Daarnaast spelen bij sommige verzekeraars ook nog andere factoren een rol. Bijvoorbeeld de leeftijd van de zwangere vrouwen en de noodzakelijkheid die gepaard gaat met de testen. Dit is dus verschillend per zorgverzekering en daarom is het altijd verstandig om de polis door te lezen omtrent deze testen. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan is het altijd raadzaam om even contact op te nemen met je verzekeraar. Dan weet je in ieder geval zeker dat je van de juiste informatie wordt voorzien en dat je niet met onverwachte kosten komt te zitten. Een kind is immers al duur genoeg dus op extra kosten zit niemand op te wachten.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

De kosten van een echo

In principe geldt dat de kosten van een echo altijd worden vergoed door de basisverzekering. Een echo hoort immers bij een standaard onderzoek en de meeste standaardkosten die bij een zwangerschap komen kijken worden vergoed. Hier is echter wel een uitzondering op en dat is de 8-weken echo. Die wordt alleen bij uitzonderingen vergoed zoals medische indicaties. Voor de echo’s geldt over het algemeen ook dat je er geen eigen risico voor hoeft te betalen en ook geen eigen bijdrage, iets dat wel het geval is bij de bovengenoemde nipt-test en combinatietest. Naast de standaard 12 en 20-weken echo’s worden overige echo’s alleen vergoed wanneer deze medisch noodzakelijk zijn. In andere gevallen worden de echo’s niet volledig gedekt. Hou daar dus ook rekening mee.

Vergoeding van zwangerschapscursussen en yoga

In principe vallen zwangerschapscursussen en dergelijke niet onder de basisverzekering. De reden hiervoor is dat het geen noodzakelijke kosten zijn en dat betekent dat het niet algemeen gedekt wordt in de basis, zoals wel het geval is bij bepaalde echo’s en dergelijke. Maar niet getreurd als je graag zwangerschapscursussen wil volgen, maar niet alles geheel wilt betalen. Er zijn namelijk wel verzekeraars waarbij de kosten gedekt kunnen worden in een aanvullende verzekeringen. Deze kunnen bijvoorbeeld deels worden gedekt, maar er zijn ook verzekeraars waarbij de gehele cursussen worden gedekt. Allereerst kun je nagaan of het mogelijk is om dit bij je eigen zorgverzekering te kunnen laten dekken. Maar mocht dit bijvoorbeeld niet mogelijk zijn, dan kun je er misschien over nadenken om over te stappen naar een zorgverzekeraar waarbij dit wel mogelijk is. Op internet zijn verschillende betrouwbare websites te vinden waarbij het mogelijk is om de zorgverzekeraars op een goede manier met elkaar te vergelijken. Vaak zijn er ook nog eens geavanceerde filters wat erin resulteert dat je de nodige tijd bespaart.

Zwangerschapsincontinentie en vergoeding

Wanneer je last hebt van zwangerschapsincontinentie is dat natuurlijk erg vervelend. Dit is een van de (vele) lastige klachten die kunnen komen kijken bij een zwangerschap. Wanneer je hier last van hebt, wil je natuurlijk dat hier wat aan gedaan wordt. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet voor onverwachte kosten komen te staan en daarom is het belangrijk om te weten of dit ook wordt vergoed. Ook dit is niet heel makkelijk vast te stellen en is afhankelijk van de zorgverzekeraar waarbij je bent aangesloten. Een zwangerschapsincontinentie is namelijk niet altijd heel makkelijk op te lossen en doorgaans zijn er meerdere behandelingssessies voor nodig met bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Sommige verzekeraars vergoeden een aantal sessies in de basisverzekering.

Maar dit is niet altijd het geval. Daarnaast kun je in de aanvullende verzekering er vaak voor kiezen om dergelijke sessies volledig te laten vergoeden. Mocht je dus al weten dat je hier misschien last van gaat krijgen, dan is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar als je er bewust van bent dat het in een aantal sessies al is opgelost, dan is het vaak niet noodzakelijk om er een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Dit bespaart je dan weer geld en dat is natuurlijk altijd voordelig.

Kosten fysiotherapie met zwangerschap

Bij veel verzekeringen is fysiotherapie niet vergoed in de basisverzekering. Het is daarom bijna altijd noodzakelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten als je last hebt van bijvoorbeeld je bekken. Maar het is soms lastig om van te voren vast te stellen of je daar last van gaat krijgen. Om dat vast te stellen kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om een afspraak met je huisarts te maken. Deze kan dan vaststellen of er een grote kans is dat je last krijgt van je bekken tijdens de zwangerschap. Wanneer dit dan het geval is, kun je snel gepaste maatregelen nemen en een aanvullende verzekering afsluiten die dit vergoed. Het is nog handiger om dan een verzekeraar te hebben waarbij het ook mogelijk is om door het gehele jaar heen van polis te veranderen. Dit maakt het namelijk een stuk makkelijker, want het is doorgaans lastig om een zwangerschap precies te plannen.

Kosten thuisbevalling, bevalling ziekenhuis en de vergoedingen die daarbij komen kijken

Veel vrouwen vinden het een stuk fijner om thuis te bevallen. Dit heeft natuurlijk ook een aantal voordelen. Je bent namelijk in een vertrouwde omgeving en dat is een stuk minder statisch dan bevallen in een ziekenhuis. Daarnaast is het ook gemakkelijk voor vrienden en familie om je te bezoeken. In het ziekenhuis zit je doorgaans namelijk vast aan bezoekerstijden, maar dat is dus niet het geval als je thuis gaat bevallen.

Sommigen prefereren echter om in het ziekenhuis te bevallen. Ook dit heeft soms zijn voordelen. Er is namelijk meer medische hulp voorhanden en dit kan een veiliger gevoel geven. Ook hebben veel zwangere vrouwen geen keus, omdat er mogelijke complicaties tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan. In die gevallen ben je dan vaak genoodzaakt om alsnog naar het ziekenhuis te gaan voor de bevalling. Voor een thuisbevalling geldt over het algemeen dat het wordt vergoed in de basisverzekering. Bovendien is het ook niet noodzakelijk om een eigen bijdrage te betalen en dat vergemakkelijkt de zaak natuurlijk ook al een stuk meer. In het ziekenhuis bevallen brengt vaak wel extra kosten met zich mee als het niet noodzakelijk is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen noodzakelijke bevallingen in het ziekenhuis en niet-noodzakelijke bevallingen in een ziekenhuis. Bij een niet-noodzakelijke bevalling moet je vaak een eigen bijdrage betalen. Bij een noodzakelijke bevalling is dit echter niet het geval. Dat is natuurlijk ook logisch, want je hebt immers geen keus.

Kosten van de kraamzorg

De kraamzorg wordt voor een bepaalde periode vergoed na de bevalling. Er is vaak een minimum en een maximum, maar het aantal uren dat specifiek worden vergoed zijn ook afhankelijk van specifieke situaties. Hoewel de zorg wel wordt vergoed is het doorgaans wel noodzakelijk om een eigen bijdrage voor kraamzorg te betalen. Dit is vaak enkele euro’s per uur kraamzorg dat je nodig bent. Echter verschilt het dus ook weer of je kraamzorg thuis ontvangt of in het ziekenhuis. Als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis verblijft, maar hier is geen medische noodzaak bij, dan moet je een vaste eigen bijdrage per dag betalen ongeacht de uren. Doorgaans valt dit duurder uit dan kraamzorg die je thuis ontvangt. Naast de eigen bijdrage wordt er doorgaans geen beroep gedaan op het eigen risico wanneer je gebruikmaakt van kraamzorg.

Wat bevat het kraampakket zoal en wat wordt daarvan vergoed?

Allereerst is het van belang om uit te leggen wat een kraampakket precies is. Dit is makkelijk uit te leggen, aangezien dit producten en middelen behelst die noodzakelijk zijn bij de bevalling, maar ook na de bevalling. Elke zwangere vrouw heeft een dergelijk kraampakket nodig om de bevalling op een degelijke manier uit te voeren. Zeker als je thuis gaat bevallen moet je een kraampakket hebben, maar ook wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen kan dit noodzakelijk zijn. Soms kan het namelijk zo zijn dat je alsnog thuis moet bevallen. In het kraampakket zitten veel verschillende spullen. Een paar daarvan zullen worden opgesomd.

Enerzijds bevat het kraampakket bijvoorbeeld een flesje alcohol om te ontsmetten. Ook watten, gaasjes, handgel en dergelijke zitten vaak in het kraampakket. Ook zaken om je matras te beschermen tijdens een bevalling, zoals een kraammatras en een matrasbeschermer. Ook een thermometer zit vaak in het pakket, zodat de temperatuur opgemeten kan worden. Over het algemeen worden kraampakketten niet gedekt in de basisverzekering. Bij aanvullende verzekeringen is die mogelijk er doorgaans wel en dan kun je dit kraampakket gratis krijgen. Maar vaak is het niet nodig om een verzekering af te sluiten, want een kraampakket is doorgaans niet heel duur. Voor rond de €30 heb je al een kraampakket met alle noodzakelijke middelen.

Vergoeding borstvoedingscursus en lactatiedeskundige na geboorte van de baby.

Deze cursussen vallen vrijwel nooit onder de basisverzekering, maar kunnen wel bij de aanvullende dekking worden vergoed bij verschillende zorgverzekeraars. Wel kunnen er aanvullende eisen aan deze dekking worden gesteld. Zo moet bijvoorbeeld de lactatiedeskundige bij bepaalde verzekeraars per se erkend zijn en aangesloten bij de vereniging voor lactatiedeskundigen. Sommigen vragen ook om een specifieke doorverwijzing van de huisarts om recht te krijgen op deze dekking. Dit geldt ook voor de borstvoedingscursus. Veel zorgverzekeraars hebben wisselende polissen omtrent de vergoeding van deze cursussen. Als je er zeker van wilt zijn wat er wordt vergoed bekijk dan altijd de polisvoorwaarden. Hou daarbij ook in de gaten met de voorwaarden. Als je bijvoorbeeld niet naar de kleine lettertjes kijkt, kun je er ineens achter komen dat de cursus niet wordt vergoed en dat kan veel onverwachte kosten teweegbrengen. Kosten die je over het algemeen dan natuurlijk liever had voorkomen.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *