Zorgverzekering Vaccinaties

Alle antwoorden op vragen over zorgverzekeringen en Vaccinaties

Wat zijn vaccinaties?

Een vaccinatie (ook wel inenting genoemd) is het introduceren van een bepaalde stof in iemand lichaam om te voorkomen dat deze persoon op latere leeftijd infectieziektes krijgt. Vaccinatie kan ook worden gebruikt om iemand te genezen. Bij een normale vaccinatie ( zonder dat de gevaccineerde ziek is) zullen verzwakte ziekteverwekkers in het lichaam worden gespoten. Het lichaam maakt hierdoor antistoffen aan en dit zet het lichaam aan tot actieve immunisatie. Vaccinaties worden vaak gebruikt voor kinderen die hierdoor op jonge leeftijd al antistoffen aanmaken tegen verschillende ziektes. Dit kan zonder dat het kind zelf de ziekte hoeft te ondergaan.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Welke vaccinaties worden betaald vanuit de basis zorgverzekering?

De meest belangrijke vaccinaties die in Nederland worden aangeboden zijn voor de bescherming van 12 verschillende ziektes. Of deze worden betaald is als volwassene afhankelijk van de dekking van jouw zorgverzekering. Bij sommige verzekeraars valt het onder de dekking maar bij andere staat er een kleine vergoeding tegenover. Voor kinderen is er echter een vaccinatieprogramma. Dit programma heet het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Deelname aan deze programma’s zijn gratis maar wel vrijwillig. De vrijwilligheid van de deelname is echter wel een onderwerp van discussie.

Ik ga op vakantie en heb vaccinaties nodig, wordt dit betaald door mijn zorgverzekering?

Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar. In veel gevallen zijn inentingen die gerelateerd zijn aan een bezoek aan het buitenland echter niet gedekt. Je zal dit zelf geheel of deels moeten betalen. Het is daarom goed om te kijken voor welke landen inentingen nodig zijn. Daarbij moet ook worden gelet op de informatie wel up-to-date is. Veel lijsten zijn namelijk oud en voor sommige landen zijn er inmiddels minder of geen inentingen meer nodig. Voordat je op vakantie gaat zal je dit zelf moeten uitzoeken. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te checken of de vaccinatie zal worden gedekt.

 

Welke vaccinaties zijn er allemaal in Nederland beschikbaar voor reizigers?

Er zijn verschillende vaccinaties beschikbaar. Het is per land verschillend welke er nodig zijn of welke er worden aangeraden. De meest bekende vaccinatie is de DTP prik (tegen Difterie, tetanus en polio. Ook vaccinaties tegen gele koorts, hepatitis A en buiktyfus komen veel voor.

 

Ik wil een vaccinatie tegen griep, wordt de griepprik betaald door mijn zorgverzekering?

Ook dit is per zorgverzekeraar verschillend. Sommige zorgverzekeraars dekken dit wel omdat het toekomstige kosten kan voorkomen. Andere zorgverzekeraars laten je zelf voor een deel meebetalen.

Mijn kind krijgt vaccinaties tegen allerlei ziektes, wordt dit vergoedt door mijn zorgverzekeraar?

Vergoeding is hiervoor niet nodig want vaccinaties voor kinderen zijn volledig gratis. Dit komt omdat deze vaccinaties onderdeel uitmaken van het Rijksvaccinatieprogramma. Het is dus niet nodig dat dit door de verzekeraar is gedekt. Dit is anders als het gaat om inentingen voor jouw kind die je nodig hebt om op reis te gaan. Voor informatie rondom de dekking van deze vaccinaties kun je het beste vooraf onderzoek doen of contact opnemen met je zorgverzekeraar.

 

Zijn vaccinaties voor kinderen verplicht?

Nee vaccinaties zijn op dit moment nog niet verplicht in Nederland. Er is een groepering in Nederland die weigert zijn kinderen te laten vaccineren. Het wordt gezien als recht om dit te weigeren maar door de ophef die deze organisatie heeft gecreëerd is dit wel een punt van discussie geworden. In de tweede kamer zijn de discussies over het verplicht stellen van de inenting in ver gevorderd stadium. Het is dus mogelijk dat binnen aanzienbaren tijd de inenting wel verplicht zal worden.

Gaan de kosten van vaccinaties af van mijn eigen risico?

Nee vaccinaties gaan niet ten koste van je eigen risico.

Welke vaccinaties zijn er beschikbaar voor zwangere vrouwen?

Het is mogelijk om de baby te beschermen door middel van het vaccineren van een zwangere vrouw. Een bekende vaccinatie is de kinkhoestvaccinatie. Er is soms discussie over het inenten van zwangere vrouwen. Tot dusver kan je je als zwangere vrouw wel een kinkhoestvaccinatie.

  Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *