Zorgverzekering studenten

Alles wat je moet weten over een zorgverzekering studenten 2021

Iedereen die in Nederland woont, werkt of studeert moet een zorgverzekering afsluiten. Dit geldt ook voor jou als student. Met een basispakket dek je de kosten af van bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. De premie voor een zorgverzekering is over het algemeen niet goedkoop, maar gelukkig zijn er allerlei voordelen voor jou als student. Wij zetten de meest gestelde vragen voor een zorgverzekering voor studenten op een rij. Dit helpt jou bij het maken van een goede keuze.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Op welke zaken moet ik letten wanneer ik als student zorgverzekeringen voor 2021 ga vergelijken?

Net zoals bij alle verzekeringen die je sluit, kies je als student een zorgverzekering die bij jou past en aansluit op je persoonlijke situatie. Je wilt niet alleen een goedkope premie, maar ook goed verzekerd zijn. Hiermee voorkom je eventuele hoge kosten vanwege een ingreep of ongeval. Om er zeker van te zijn dat je een goede verzekering kiest, helpt het om de diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken op premies en voorwaarden.

Vanaf wanneer tot wanneer kunnen studenten een andere zorgverzekering kiezen voor 2021?

Start met het vergelijken van de verschillende zorgverzekeraars als pas alle zorgpremies bekend zijn gemaakt. Dit is vaak half tot eind november. Vervolgens heb je tot uiterlijk 1 februari 2021 om een zorgverzekering af te sluiten. Het opzeggen van je oude zorgverzekering moet je doen vóór 1 januari 2021. Het is echter beter om alles te regelen vóór 1 januari 2021 en je oude zorgverzekering te laten opzeggen door je nieuwe zorgverzekeraar.

Hoe ga ik om met een dubbele afschrijving zorgpremie?

Stap je eind van het jaar over naar een andere zorgverzekeraar? Dan kun je te maken krijgen met een dubbele afschrijving. Zowel je oude als nieuwe verzekeraar schrijven premie af en dit geld kun je als student uiteraard niet missen. Wat kun je hieraan doen? Wees gerust, teveel betaalde zorgpremie krijg je altijd automatisch teruggestort. Heb je het geld dringend nodig? Dan is het verstandig om met je verzekeraar contact op te nemen en de situatie uit te leggen. Vaak is een zorgverzekeraar coulant en wordt de teveel geïncasseerde zorgpremie aan je teruggestort.

Zijn er ook collectieve zorgverzekeringen voor studenten?

Als student heb je het over het algemeen niet breed. Daarom zijn er verschillende collectieve zorgverzekeringen voor studenten. Dit betekent dat je met meerdere studenten collectief een verzekering sluit bij een bepaalde zorgverzekeraar. Je krijgt hierdoor korting op je zorgpremie. Er zijn mogelijkheden om zowel een collectieve basisverzekering als aanvullende verzekering af te sluiten. Zilveren Kruis, De Friesland en Zorg & Zekerheid bieden de mogelijkheid tot het sluiten van een collectieve zorgverzekering voor studenten. Dit kan bijvoorbeeld via werkgevers, universiteiten en hogescholen, belangenorganisaties voor studenten en bepaalde sportclubs.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering voor studenten?

Jonge studenten zijn over het algemeen vrij gezond en hebben daardoor weinig zorg nodig. Een basisverzekering is veelal voldoende om eventuele zorgkosten af te dekken. Ben je op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Vergelijk dan de verschillende zorgverzekeraars met elkaar of zoek sluit je zorgpolis af bij een zorgverzekeraar die zich specifiek richt op studenten. Je zorgpremie valt ook voordeliger uit door het verhogen van het vrijwillig eigen risico. Dit moet je echter alleen doen als je verwacht in het komende verzekeringsjaar geen kosten te maken. Heb je momenteel een aanvullende verzekering lopen, maar maak je hier geen gebruik van? Dan kun je deze aanvullende zorgpolis in het komende verzekeringsjaar beter schrappen. Uiteraard moet je dan wel enigszins duidelijk hebben dat je het komende jaar geen zorgkosten maakt. Met een budgetpolis ben je over het algemeen het goedkoopst uit óf bij een zorgverzekeraar bij wie alle zaken online worden geregeld.

Ben ik als student verzekerd voor tandarts- en orthodontiekosten?

Tot 18 jaar worden tandarts- en orthodontiekosten vergoed uit het basispakket. Vanaf 18 jaar is dit niet meer het geval. Voor een gedeeltelijke vergoeding van orthodontiekosten moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De vergoeding hiervan verschilt per verzekeraar. Houd daarnaast ook rekening met een eventuele wachttijd. Let verder ook goed op dat je langsgaat bij een orthodontist die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Tandartskosten die je maakt vallen eveneens buiten het basispakket. Hiervoor sluit je een speciale tandartsverzekering af. Voor studenten zijn er vaak allerlei aantrekkelijke regelingen en kortingen vanuit de zorgverzekeraars.

Ik ben een student en word binnenkort 18 jaar, wat moet ik doen?

Zodra je 18 jaar bent, verandert er een hoop in je bestaan. Je start waarschijnlijk niet alleen met een studie, maar je gaat ook nog eens op kamers wonen. Je bent verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering. De basisverzekering is verplicht en hieronder vallen zaken als de huisarts, spoedeisende hulp en ambulancevervoer. De aanvullende verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig als je denkt in de nabije toekomst zorgkosten te maken. Zorg dat je de basisverzekering binnen een maand na je 18e verjaardag hebt geregeld, anders riskeer je een boete. Ga je niet alleen studeren, maar ook op kamers wonen? Onderzoek dan ook de mogelijkheden tot het afsluiten van een goedkope inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering.

Hoe hoog is het eigen risico voor studenten?

Iedere zorgverzekerde in Nederland heeft een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit eigen risico wordt in rekening gebracht als je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan een specialist of gebruikmaakt van bepaalde medicijnen die niet worden vergoed vanuit het basispakket. Dit verplichte eigen risico kun je verhogen met maximaal € 500,-. Dit doe je in ruil voor premiekorting. Maak je toch hoge zorgkosten in een bepaald jaar? Dan moet je dit bedrag in één keer ophoesten. Het vrijwillig eigen risico is daarom alleen een aanrader als je gezond bent en niet verwacht zorgkosten te moeten maken in een bepaald verzekeringsjaar.

Waar moet ik op letten als ik ga studeren of stage lopen in het buitenland?

Ga je studeren of stage lopen in het buitenland? Je basispakket vergoedt alleen zorgkosten tegen Nederlands tarief. Kosten die daarbuiten vallen betaal je zelf of dek je af met een aanvullende zorg- of reisverzekering. Ontvang je een stagevergoeding van een buitenlandse stageverlener? Dan is jouw Nederlandse zorgverzekering niet langer geldig. Zodra je buiten Europe je stage of minor uitvoert, moet je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering. De zorgverzekering wordt dan bijvoorbeeld uitgebreid van Europadekking naar Werelddekking. Of je je Nederlandse zorgverzekering kan aanhouden, heeft alles te maken naar welk land je afreist. Wil je zekerheid in alles? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank en informeer of je verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg.

Is het verstandig als student om het vrijwillige eigen risico te verhogen?

Je zorgverzekering is duur en dus bespaar je maar al te graag op je zorgpremie. Veel studenten kiezen ervoor om het vrijwillig eigen risico op hun zorgpolis te verhogen. Dit levert hen een aantrekkelijke premiebesparing op. De gemiddelde besparing ligt op zo’n € 250,- per jaar. Is het echter wel verstandig om als student je vrijwillige eigen risico te verhogen? Het antwoord hierop heeft alles te maken met jouw persoonlijke situatie. Het verhogen van het vrijwillig eigen risico is interessant als je gezond bent, maar dit is natuurlijk geen garantie dat dit zo blijft. Chronisch zieke studenten en studerenden zonder buffer kunnen beter alleen kiezen voor het verplichte eigen risico. Dit geldt ook voor studenten die een risicovolle sport beoefenen. De kans dat je zorgkosten moet maken, is namelijk vele malen groter dan studenten die niet in een situatie zoals die van jou zitten.

Welke zorgverzekeraars hebben zorgverzekeringen speciaal voor jonge mensen en studenten?

Zorgverzekeraars hebben vaak speciale zorgverzekeringen voor jonge mensen en studenten. Deze verzekeringen dekken bijvoorbeeld zorgkosten waar studenten mee te maken hebben. Bovendien hanteren verzekeraars vaak ook aantrekkelijke kortingen voor studerende jongeren. Bekende verzekeraars met zorgverzekeringen speciaal voor jonge mensen en studenten zijn bijvoorbeeld: Univé, Anderzorg, CZ, Menzis, Studenten Goed Verzekerd, In Twente, VGZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid en UnitedConsumers.

Wat moet ik met mijn zorgverzekering doen als ik ben afgestudeerd?

Een zorgverzekering is vaak erg specifiek, zeker bij studenten. Wat doe je met je zorgverzekering als je bent afgestudeerd? Een studentenverzekering heeft vaak een minimale dekking en dus wil je graag een zorgverzekering die beter aansluit op jouw persoonlijke situatie. Hoe ouder je wordt, hoe groter het risico op lichamelijke ongemakken. Zorg in het buitenland wil je bijvoorbeeld beter verzekeren vanwege zakenreizen die je maakt. Daarnaast is de kans heel groot dat je binnen enkele jaren vader of moeder wordt van een kleintje. Uiteraard wil je je dan geen zorgen hoeven maken om kraamzorg. Ga daarom na je afstuderen op zoek naar een passende zorgverzekering met een uitgebreidere dekking.

Kan ik de kosten van mijn zorgverzekering aftrekken bij de belastingteruggave?

Heb je te maken gehad met zorgkosten? Onder bepaalde voorwaarden mag je zorgkosten aftrekken. Dit worden ook wel specifieke zorgkosten genoemd. Let op: je mag geen zorgkosten aftrekken die vallen onder het verplichte of vrijwillige eigen risico. Je leest hier meer over op de site van de Belastingdienst.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Tot welke leeftijd zijn studenten gratis meeverzekerd met hun ouders/verzorgers?

Als student ben je tot je 18 jaar gratis meeverzekerd op de zorgpolis van je ouders. Zodra je 18 wordt, moet je zelf op zoek naar een zorgverzekering. Uiteraard kan je aan je ouders of verzorgers vragen om jou hierbij te helpen. Het afsluiten van een zorgpolis voor jezelf betekent niet altijd dat je ook zelf de premie betaalt. Veel ouders of verzorgers betalen de premie voor studerende kinderen. De kosten waar je als student mee te maken hebt, zijn vaak al hoog genoeg. Het is dan fijn als ouders je financieel tegemoetkomen of ondersteunen. Verder is het prettig om te weten dat je als student recht hebt op zorgtoeslag. Deze toelage vanuit de overheid is niet gekoppeld aan het inkomen van je ouders en helpt jou bij het betalen van de zorgpremie aan je zorgverzekeraar.

Zorgtoeslag voor studenten, hoe werkt het en hoe vraag je het aan?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de overheid voor de zorgpremie die je betaalt. Als student heb je vaak een beperkt inkomen, dus is zorgtoeslag een prettige tegemoetkoming. Je hebt recht op zorgtoeslag de maand nadat je 18 bent geworden. Wil je zorgtoeslag voor studenten aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst. Let op: voor het aanvragen van zorgtoeslag dien je te beschikken over een DigiD. Vraag je de zorgtoeslag het liefst per post aan? Bel dan de Belastingtelefoon en vraag naar een aanvraagformulier voor zorgtoeslag.

Wat is een naturapolis voor studenten?

Met een naturapolis voor studenten worden zorgkosten direct door de verzekeraar betaald. Dit gebeurt echter alleen als je langsgaat bij een zorgverlener met wie de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Zolang je hulp krijgt van een gecontracteerde hulpverlener wordt een zorgnota vergoed. Doe je dit niet, dan is de kans dat een nota die je indient niet (volledig) wordt vergoed.

Wat is een restitutiepolis voor studenten?

Met een restitutiepolis voor studenten betaal je de rekening eerst zelf en vervolgens dien je de nota in bij je zorgverzekeraar. Grote bedragen hoef je niet zelf voor te schieten. Met een restitutiepolis voor studenten geniet je bovendien van vrije zorgkeuze. Vrije zorgkeuze is natuurlijk aantrekkelijk, maar zelf kosten moeten voorschieten niet. Daarom is een restitutiepolis voor studenten alleen aan te raden als je een buffer hebt en bepaalde nota’s kan voorschieten.

Wat is een combinatiepolis voor studenten?

Een combinatiepolis voor studenten is een combinatie tussen een natura- en restitutiepolis. Bij de meeste zorgverleners geniet je vrije zorgkeuze, maar bij een bepaalde zorgverlener loop je het risico te moeten bijbetalen. Een zorgverzekeraar die de keuze biedt uit een combinatiepolis, hanteert vaak een maximum vergoeding voor bepaalde zorgkosten die je maakt bij een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Wat is een budgetpolis voor studenten?

Een budgetpolis voor studenten werkt hetzelfde als een naturapolis, maar heeft wel minder gecontracteerde zorgverleners. Dit maakt de premie van een budgetpolis voor studenten flink goedkoper, maar de verzekering moet uiteraard goed aansluiten op jouw persoonlijke situatie. Daarom kies je niet de eerste beste budgetpolis die je tegenkomt, maar vergelijk je eerst de diverse aanbieders met elkaar voordat je een definitieve beslissing maakt.

Ik ben een student aan het MBO, zijn er speciale zorgverzekeringen of kortingen voor studenten aan het MBO?

Studeer je aan het MBO? Dan weet je als geen ander dat je leven als student duur genoeg is. Het kan daarom geen kwaad om te besparen op je zorgverzekering, maar zijn er wel speciale verzekeringen of kortingen voor jou als MBO-student? Er zijn een aantal verzekeraars waarbij je ook als MBO-student in aanmerking komt voor een passende studentenverzekering. In Twente, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid zijn hier goede voorbeelden. Kijk hier regelmatig naar, want elk jaar veranderen er zaken. Je wilt namelijk een studentenverzekering die actueel is en aansluit op jouw wensen en behoeften.

Welke aanvullende verzekeringen zijn er allemaal te kiezen voor studenten?

De basisverzekering is verplicht, maar dit geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Een aanvullende verzekering is vaak niet nodig, zolang je maar gezond bent. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan sluit je bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie, tandartskosten of buitenlandkosten. Als jongere betaal je vaak een lagere premie bij een aanvullende verzekering dan een ouder iemand. Houd er wel rekening mee dat bij aanvullende verzekeringen een acceptatieplicht geldt. Dit betekent dat een verzekeraar jou mag weigeren op basis van antwoorden die je geeft op medische vragen.

Wat gebeurt als ik te maken krijg met een premieachterstand?

Bij het niet tijdig betalen van je zorgpremie ontstaat er een premieachterstand. Vaak krijg je na een mislukte incasso een herinnering of aanmaning opgestuurd van je zorgverzekeraar met de vraag om alsnog de premie over te maken. Loop je twee maanden achter op je zorgpremie? Dan is het mogelijk om de achterstand te voldoen via een betalingsregeling. Heb je 6 maanden of langer de zorgpremie niet betaald? Iedere wanbetaler wordt aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Deze instantie gaat de achterstallige premie incasseren en hiervoor wordt een toeslag in rekening gebracht. Deze instantie heeft de bevoegdheid om beslag te leggen op je loon of je zorgtoeslag in te houden. Zorg daarom dat jij je zorgpremie als student tijdig betaalt óf trek aan de bel bij je ouders, je zorgverzekeraar of een andere financiële instelling. Laat het niet op zijn beloop gaan, maar zorg dat je tijdig in actie komt om grotere problemen te voorkomen.

Gezond en financieel onbezorgd studeren

Met de juiste zorgverzekering voor studenten hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte zorgkosten. Lees je goed in voordat je een keuze maakt voor een bepaalde zorgverzekeraar. Sluit een zorgpolis die goed aansluit op jouw persoonlijke situatie en vitaliteit. Lukt het jou niet om de zorgkosten zoals premie en eigen risico voor 2019 of 2021 zelf te dragen? Vraag je ouders of verzorgers om bij te springen of de volledige betaling van jouw zorgpremie voor hun rekening te nemen.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *