Zorgverzekering Steunzolen 2021

Alle antwoorden op vragen over zorgverzekeringen en steunzolen

Wat zijn steunzolen?

Steunzolen zijn er in veel verschillende vormen en maten. Je kunt een steunzool in je schoen leggen als extra binnenzool. De steunzool zal de voetbogen extra ondersteuning geven. Een ander woord voor steunzool is correctiezool of inlay. Steeds meer mensen gebruiken een steunzool om pijnklachten te verminderen. Het is oorspronkelijk ontwikkelt om voetafwijkingen te verhelpen zoals platvloeten. Deze werden rondom 1960 voorgeschreven bij kinderen in de groeiperiode met een afwijkingen. Men hoopt hiermee de verstoorde voetfunctie te verhelpen maar bewijs voor de werkzaamheid van de steunzool voor dit doel ontbreekt.

Tegenwoordig gebruikt men nog steeds steunzolen. Alleen nu niet meer als wondermiddel maar als hulpmiddel in combinatie met andere methodes. De steunzool kan er namelijk wel voor zorgen dat bepaalde spieren en pezen worden versterkt. Er komen ook steeds meer verschillende technieken op de markt, elk met zijn eigen werking en effect.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Steunzolen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Men maakt vooral gebruik van metaal, kurk of kunststof. Vroeger moest er een speciale gipsafdruk worden gemaakt van de voet en op basis daarvan werd er dan een steunzool gemaakt. Tegenwoordig zijn er veel standaard steunzolen verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ook dynamische steunzolen die door middel van een scan worden ontwikkelt, speciaal op maat van de patiënt.

Wanneer heeft iemand steunzolen nodig?

Steunzolen kunnen van pas kom bij problemen met de voeten. Ook bij problemen met de knieën en bepaalde pezen of spieren gebruikt met een steunzool. Steunzolen kunnen meer gezien worden als hulpmiddel dan als geneesmiddel. Het kan verschillende spiergroepen en je houding verbeteren. De podotherapeut heeft beter inzicht op de vraag of een steunzool voor jou uitweg zou kunnen bieden of dat er beter naar een andere oplossing kan worden gezocht.

 

Worden de kosten van steunzolen betaald door mijn basis zorgverzekering?

De steunzolen worden niet vergoed door de basisverzekering. Steunzolen vallen onder de categorie hulpmiddelen en deze worden door sommige verzekeraars in een aanvullende verzekering verzekerd. Er bestaan ook verzekeraars die een aanvullende verzekering hebben speciaal voor de steunzool. Waarschijnlijk is het in dit geval goedkoper om gewoon zelf de steunzolen aan te schaffen. Verzekeraars moeten namelijk zelf ook winst maken op deze aanvullende verzekeringen. Daarom zullen zij een premie vragen die hoger ligt dan de kosten van het vervangen van de steunzolen op eigen kosten. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit eerst te berekenen voordat je een polis aanschaft.

.

Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig als ik steunzolen vergoedt wil krijgen?

Ja, als je jouw steunzolen graag door een verzekering wil laten dekken wel. Het is echter de vraag of dit altijd een slim plan is. Soms zijn de aanvullende verzekeringen voor steunzolen duur. Het is verstandig om te kijken welke verzekeraar de steunzolen in een aanvullend pakket heeft zitten en ze te vergelijken met de concurrentie.

 

Wat is de gemiddelde prijs van steunzolen?

De gemiddelde prijs van nieuwe steunzolen liggen tussen de 100 en de 200 euro. Deze kosten kunnen echter wel verschillen per persoon. De verschillende materialen die ervoor gebruikt kunnen worden zorgen voor een verschil in prijs.

 

Wat zijn de kosten van het aanmeten van steunzolen?

 

Prijzen kunnen erg verschillen maar het aanmeten kost gemiddeld rond de 200 euro. Uiteraard kun je het ook bij steunzolen zo gek maken als je zelf wil. Betere specialisten vragen al snel 400 euro of meer.

 

Zijn de kosten van steunzolen aftrekbaar van de belasting?

Ja kosten voor steunzolen zijn aftrekbaar bij de belasting. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en geven dus onnodig gemaakte kosten niet op bij het doen van belastingaangifte. Het is verstandig om zodra je zorgkosten maakt altijd even te checken op de website van de belastingdienst.

 

Wat is een podotherapeut en hoe kan deze mij helpen?

 

Podotherapeuten kunnen pijn aan voeten, knieën, rug, heupen en enkels verhelpen. Zij zijn specialisten die allerlei klachten samen met jou kunnen aanpakken. Als je een podotherapeut zoekt omdat je last hebt van je rug dan moet je eerst op zoek gaan naar een erkende podotherapeut. Erkende podotherapeuten zijn namelijk bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) aangesloten. De NVvP garandeert de vakkundigheid van aangesloten podotherapeuten.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Worden de kosten van een podotherapeut betaald door mijn zorgverzekering?

In sommige gevallen valt podotherapie onder de basisverzekering. Dit is echter wel uitzonderlijk en moet door middel van een doorverwijzing van de huisarts. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij mensen met een diabetische voet. De podotherapeut kan zelfs pedicure laten inschakelen, die ook kan worden vergoed door de basisverzekering. Er hoeft over dit bedrag geen eigen risico betaald te worden. In alle andere gevallen dekt de basis verzekering de podotherapie niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *