Zorgverzekering Reuma

Alle antwoorden op vragen over zorgverzekeringen en reuma in 2021

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor ziektes waarbij het lichaam door middel van een afweerreactie op normaal eigen lichaamsweefsel reageert. Door deze reactie ontstaan er ontstekingen maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn bij reuma. De meest bekende vorm van reuma is reumatoïde artritis, ook wel gewoon artritis genoemd. Deze vorm komt erg veel voor in Nederland, overwegend bij oudere mensen. In Nederland leiden ongeveer 420.000 mensen aan artritis. Naast artritis zijn er erg veel verschillende vormen van reuma. Er zijn in totaal meer dan 100 verschillende soorten ontdekt.

In Nederland is er daarom het Reumafonds opgericht die probeert een oplossing te vinden voor mensen die getroffen worden door reuma. Deze organisatie zet zich in om nieuwe medicijnen te ontwikkelen om alle ziektes die te maken hebben met gewrichten en beweging te verhelpen.

Wat voor behandelingen en medicijnen zijn er mogelijk bij reuma?

Er zijn verschillende manieren om reuma te behandelen en om de effecten die reuma heeft te verminderen. Veel gevallen van reuma zijn chronisch en hierdoor is het dus alleen mogelijk om de ongemakken en pijn van de ziekte tegen te gaan. Allereerst is er medicatie die kan helpen tegen reuma.

Daarnaast is er ook ergotherapie. De ergotherapeut kan door het leren van bepaalde technieken helpen om de gewrichten zo min mogelijk te belasten. Dit kan ervoor zorgen dat de klachten van reuma minder worden.

Daarnaast is het mogelijk om door het volgen van de juist diëten een verlaging van je klachten te behalen. Het is verstandig om zelf op te zoeken welke voeding de effecten kan verergeren of verhelpen. Ook kan je langs een diëtist om dit te bespreken. Vaak kan door een paar afspraken per jaar al een goed dieet worden opgesteld.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Orthopedische schoenen kunnen ook helpen bij reuma. Deze schoen zorgt ervoor dat de drukverdeling in de schoen optimaal is en er voldoende ruimte tussen de tenen zit. Dit kan klachten verminderen of compleet verhelpen.

Ten slotte zijn er ook nog tal van alternatieve geneeswijzen en homeopathische geneesmiddelen. Je zou eens kunnen kijken of één van deze methodes voor jou geschikt is. Kijk wel uit dat mensen geen wondermiddel beloven voor een extreem hoge prijs. Lees je altijd goed in en kijk op het internet wat andere mensen er over te zeggen hebben.

Vallen deze behandelingen onder de basis zorgverzekering?

Medicatie en het bezoek aan de huisarts zullen worden gedekt door de basisverzekering. Ergotherapie zal ook worden gedekt alleen wel tot een bepaald maximum van 10 uur per jaar. Het bezoek van een diëtist zal ook voor een bepaald aantal uur per jaar worden vergoed. Het basispakket levert 3 uur aan consulten bij een diëtist. Orthopedische schoenen worden vergoed in het basispakket maar er geld wel een eigen bijdrage van 138 euro. Elke 15 maanden mogen er nieuwe schoenen worden gekocht. Bij het tweede paar is dit anders. Dit kan namelijk worden gezien als reserve paar. Deze mogen vaak al na twee maanden worden aangeschaft. Controleer of jouw verzekeringsmaatschappij dit ook zo heeft geregeld voordat je nieuwe schoenen aanschaft.

 

Welke aanvullende zorgverzekering zijn aan te raden als je reuma hebt?

 

Ja dit kan in sommige gevallen slim zijn. Dit is volledig afhankelijk van de persoonlijke behoefte van de patiënt. Alleen als je meer gebruik gaat maken van hulp als fysiotherapie, ergotherapie en diëtisten dan wat het basispakket aanbied.

Gaan de kosten hiervan ook af van mijn eigen risico?

Ja de kosten voor hulp bij reuma zullen allemaal afgaan van het eigen risico. Het eigen risico is voor 2021 weer vastgesteld op 385 euro. De eerste 385 euro zal je dus zelf moeten betalen.

 

Welke alternatieve geneeswijzen zijn er mogelijk als ik last van reuma heb

Er zijn tal van alternatieve geneeswijzen en homeopathische geneesmiddelen. Je zou eens kunnen kijken of één van deze methodes voor jou geschikt is. Kijk wel uit dat mensen geen wondermiddel beloven voor een extreem hoge prijs. Lees je altijd goed in en kijk op het internet wat andere mensen er over te zeggen hebben.

 Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Tips voor mensen met reuma

Veel hulp bij reuma zal worden vergoed vanuit het basispakket. Bij klachten kun je dus zelf proberen wat voor jou het beste helpt. Pas wel op de maximaal te besteden uren aan elke specialist. Hierna zul je namelijk zelf moeten betalen. Merk je dat je veel gebruik wil gaan maken van de specialisten, overweeg dat een aanvullende verzekering te nemen. Dit zal in veel gevallen goedkoper voor je uitvallen dan alles zelf betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *