Zorgverzekering Orthodontie 2021

Staan je tanden niet in de juiste stand en praat je daardoor soms moeilijk? Of staan je tanden scheef waardoor je niet op alle plaatsen met je tandenborstel kunt poetsen? Dat is vaak oorzaak van tandbederf en andere vervelende problemen. Niet alleen met je tanden maar even goed met je tandvlees. Ben je in dit geval dan brengt een bezoek aan de orthodontist vaak de oplossing. Die zorgt er voor dat je tanden en kiezen een mooie rechte lijn vormen en dat zowel je onderste als je bovenste rij tanden in de juiste stand staan. Als volwassenen een beroep doen op een orthodontist komt daar dikwijls chirurgie aan te pas. Een behandeling bij de orthodontist neemt veel tijd in beslag en is zeker niet goedkoop.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wanneer heb je een orthodontist nodig?
Een orthodontist doet veel meer dan het juist plaatsen van tandenrijen. We bezoeken de laatste jaren steeds meer de orthodontist om esthetische redenen, om aan het modebeeld te voldoen. Maar dat is zeker niet zijn belangrijkste opdracht. Behandelingen door de orthodontist hebben vooral een functioneel karakter. Wanneer bijvoorbeeld je onderste tanden je gehemelte raken en zo pijnlijke wonden veroorzaken. Als je tanden elkaar niet raken zoals het hoort zorgt ook voor vervelende problemen, vooral wat het goed kauwen betreft. Dazt kan zelfs oorzaak zijn van ernstige problemen met je kaakgewricht. Al deze tand- of mondproblemen oplossen zijn het werk van een orthodontist. Die zal nooit met zijn werk zolang je niet aan een goede mondhygiëne voldoet.

Tanden poetsen
Als je niet dagelijks je tanden poetst en je mond regelmatig laat verzorgen kom je niet in aanmerking voor orthodontie. Ook tijdens je behandeling blijft een goede mond- en tandhygiëne belangrijk. Is dit niet het geval dan kan de orthodontist je behandeling stopzetten of eventuele hulpmiddelen verwijderen. Daarmee wil men slechte tanden, andere tandproblemen of ongezond tandvlees voorkomen. Je tanden verplaatsen zich namelijk sneller in gezond tandvlees. Als je dagelijks en op de juiste manier je tanden poetst is je behandeling door de orthdontist sneller achter de rug en zal die dus ook minder kosten.

Basisverzekering
Orthodontie wordt tot de leeftijd van 18 jaar maar in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is het geval bij de behandeling van bijvoorbeeld een hazenlip. Ben je in dit geval dan moet je vaak toch nog de toestemming van je zorgverzekeraar vragen. In de meerderheid van de gevallen zul je met de basisverzekering de behandeling uit je eigen zak moeten betalen. Wil je een tussenkomst van je zorgverzekeraar dan zul je dus een aanvullende zorgverzekering orthodontie moeten afsluiten. De meeste verzekeraars bieden zo’n aanvullende zorgverzekering aan. Wil je ook een aanvullende verzekering afsluiten? Hou er dan zeker rekening mee dat er vaak grote verschillen worden vastgesteld in de vergoeding van orthodontie vanaf de leeftijd van 18 jaar. Bij sommige verzekeraars werd deze leeftijdsgrens opgetrokken tot 22 jaar. De terugbetaling van orthodontie voor kinderen is vaak uitgebreider dan die voor volwassenen. Veel zorgverzekeraars hanteren vaak een maximumbedrag voor de terugbetaling en dit gedurende de volledige duur van de verzekering. Liggen je kosten voor orthodontie hoger dan het maximumbedrag dan zul je die meerprijs zelf moeten betalen. In andere gevallen betalen de zorgverzekeraars wel een gedeeltelijke terugbetaling, meestal per behandeling. Ook wanneer hulpstukken zoals een beugel door je schuld stuk of verloren gaat zijn de kosten voor je rekening. Vele verzekeraars voeren een wachttijd in voor nieuw aangesloten leden. In dit geval moet je meestal een jaar aanvullend verzekerd zijn voor je een tussenkomst voor orthodontie kunt ontvangen.

Zorgverzekeringen orthodontie 2021 vergelijken: waar moet je op letten
Bij het vergelijken van zorgverzekeringen orthodontie 2021 hou je best niet alleen rekening met de hoogte van je verzekeringspremie. Wat je daarvoor in de plaats krijgt is minstens even belangrijk. De dekking voor orthodontie kan zowel deel uitmaken van een aanvullend als van een tandheelkundig verzekeringspakket. Elke zorgverzekeraar heeft vaak meerdere soorten aanvullende verzekeringen waarvan de dekking voor orthodontie deel van uitmaakt. De verschillen in terugbetalingen tussen zorgverzekeraars en polissen zijn verrassend groot. Hou er bij het afsluiten van een zorgverzekering orthodontie zeker rekening mee dat zorgverzekeraars een maximumbedrag per totale behandeling of maar gedeeltelijk vergoeden. Zo’n gedeeltelijke terugbetaling kan met of zonder het invoeren van een maximum bedrag. Er zijn gelukkig ook zorgverzekeraars die de prijs voor een behandeling volledig terugbetalen. Vaak hanteert men hierbij wel een bepaalde leeftijdsgrens. Meestal ligt die op 18 jaar maar die wordt door sommige verzekeraars opgetrokken tot 22. Boven die leeftijdsgrens genieten we meestal van een meer beperkte terugbetaling.

Zorgverzekering orthodontie voor kinderen tot 18 jaar
Kinderen tot 18 jaar kunnen voor een orthodontische behandeling samen met hun ouders verzekerd zijn. Als die ouders tenminste uitgebreid aanvullend verzekerd zijn. Je kind(eren) worden in dan gratis mee verzekerd. In de meeste gevallen moet je voor je kind ook een aanvullende verzekering afsluiten.

Zorgverzekering orthodontie jongeren tussen 18 en 22 jaar
Zoals gezegd vergoeden enkele verzekeraars orthodontie bij kinderen tot hun 22 in plaats van de algemene regel tot 18 jaar. De vergoeding tussen de twee leeftijden is vaak uitgebreider dan die bij volwassenen. Ben je tussen de 18 en 22 jaar? Kijk dan eerst naar die verzekeraars die voor deze leeftijdscategorie een verzekeringspakket aanbieden.

Zorgverzekering orthodontie voor volwassenen
Volwassenen die een orthodontische behandeling nodig hebben worden meestal minder vergoed dan kinderen en jongeren. Als je als volwassenen bijvoorbeeld een beugel nodig hebt is het zeker aangeraden om de diverse aanbiedingen te vergelijken. Er zijn namelijk zorgverzekeraars die zelfs geen kosten voor orthodontie voor volwassenen terugbetalen.

Zorgverzekering orthodontie afsluiten
We sluiten een keer per jaar een zorgverzekering af. We kunnen jaarlijks dan ook maar een keer van zorgverzekeraar of van pakket veranderen. Dit geldt dus zowel voor je basisverzekering als je aanvullende verzekering. Dat is dus ook voor je aanvullende zorgverzekering orthodontie het geval.

Zorgverzekering orthodontie zonder wachttijd
Vele zorgverzekeraars hebben een zogenaamde wachttijd ingevoerd. Die wachttijd is bij de meeste verzekeraars 12 maanden. Als je binnen deze periode een orthodontische behandeling ondergaat wordt die niet terugbetaald. Bij een zorgverzekering orthodontie zonder wachttijd krijg je ook gedurende dat eerste jaar een vergoeding. Maar voor een zorgverzekering orthodontie zonder wachttijd betaal je wel een hogere premie. Aan jou om de voor- en nadelen van deze verzekeringsformules af te wegen. Deze zorgverzekeraars hanteren geen wachttijd voor hun aanvullende verzekering orthodontie:

  • Interpolis Zorg Actief Meer Zeker
  • Zilveren Kruis Basis Budget Aanvullend
  • OHRA Extra Aanvullend
  • United Consumers
  • Univé Zorg Select Tand Beter Pakket

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Is een aanvullende zorgverzekering orthodontie altijd voordeliger?
Het is lang niet altijd zo dat een aanvullende zorgverzekering orthodontie altijd goedkoper is. In een aanvullend pakket betaal je ook voor zorg waar je geen beroep zult op doen. Volwassenen krijgen voor hun gebit weinig terug betaald vanuit de basisverzekering. Alleen bij ernstige problemen of als je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt krijg je deze kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Als je verwacht dat je orthodontische behandelingen moet ondergaan die je niet zelf kunt betalen is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering orthodontie uiteraard een goed idee.

Is een beugel plaatsen zonder verwijzing tandarts mogelijk?
Als de stand van je tanden afwijkt corrigeert de orthodontist dit meestal met het plaatsen van een beugel. Dat gebeurt meestal na verwijzing door de tandarts. Je kunt zelf kiezen voor het plaatsen van een beugel dus zonder doorverwijzing maar dan zul je wel zelf voor de kosten opdraaien.

Soorten beugels
Er zijn meerdere soorten beugels, de meest bekenden zijn:

  • Vaste beugels of blokjes: deze worden aan je tanden bevestigd en worden na de behandeling verwijderd. Bij vaste beugels eet je zo weinig mogelijk harde voedingsmiddelen. Tanden poetsen vraagt extra aandacht
  • Incognito: zijn blokjes die langs de binnenkant van de tanden worden geplaatst
  • Elastiekjes: dienen vooral om tanden te verschuiven en om ze eventueel goed in elkaar te laten passen.
  • Buitenbeugel: brengen kiezen terug op hun juiste plaats. Een buitenbeugel draagt men vaak samen met een nekband. Om het gewenste resultaat te bereiken moet een buitenbeugel minstens 14 uur per dag gedragen worden.
  • Activator: is een beugel die je niet constant mùoet dragen. Moet onderkaak bij jongeren juist plaatsen. Kun je zelf uitnemen.

Wat kost een beugel?
Wat een beugel en het plaatsen je gaat kosten hangt van meerdere factoren af. In de eerste plaats van het soort beugel dat je nodig hebt. Het aantal behandelingen nodig voor het plaatsen, controleren en verwijderen van je beugel speelt bij de prijsvorming uiteraard ook een belangrijke rol. Een beugel kost gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro voor een behandelingsduur van respectievelijk twee en drie jaar. Je betaalt alleen een eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Orthodontie wordt in beperkte gevallen terugbetaald, namelijk bij ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van je mond, gebit of kaak. Sloot je een aanvullende verzekering voor orthodontie af? Dan betaal je geen eigen risico.

Aanvullende zorgverzekering orthodontie voor 2021 afsluiten
Weet je zeker dat je in 2021 een aanvullende zorgverzekering orthodontie nodig hebt? Dan is het afsluiten van zo’n extra verzekeringspakket uiteraard een goede idee. De kosten van orthodontische behandelingen lopen namelijk hoog op en worden niet of niet volledig vergoed vanuit de verplichte basisverzekering. Leg de aanbiedingen van alle zorgverzekeraars naast elkaar en vergelijk ze nauwkeurig. Er bestaan namelijk grote verschillen in de prijs voor de maandpremies en hun dekking. Staar je bij je keuze dus zeker niet blind op de goedkoopste of de duurste verzekering. Controleer wat je voor de kostprijs van je aanvullende zorgverzekering orthodontie voor 2021 krijgt.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *