Wat is lasertherapie?
Lasertherapie wordt steeds populairder in Nederland. Maar wat is het eigenlijk?
Laser betekent ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’, en dat wil zeggen dat bepaalde lichtstralen gebundeld zijn tot een hele smalle lichtbundel die uit een geconcentreerde straal van lichtdeeltjes (fotonen) bestaat.
Licht komt in een spectrum van verschillende golflengtes De snelheid van zo’n golflengte bepaalt welke kleur je ziet. Een deel van dat spectrum zie je bijvoorbeeld als je naar een regenboog kijkt. Bij een laserstraal wordt alleen een heel klein gedeelte van het totale lichtspectrum gebruikt die voor therapeutische doeleinden benut kunnen worden, zoals de ultraviolet laser, de zichtbare rode laser en de onzichtbare infrarood laser.
Maar wat wordt er dan gedaan met deze lichtbundels? In ons lichaam bevindt zich mitochondrion, een soort structuur binnen een cel wat je kunt zien als de energie centrales van een cel. Door met een laserstraal gericht op het lichaam te schijnen kun je de energie centrales aansporen om harder te werken, zodat een cel meer energie krijgt en daarom actiever wordt. De cel herstel sneller, scheidt sneller afvalstoffen af en de cel functie verbetert. Zo kun je met laserstralen pijn bestrijden, ontstekingen remmen, weefsels sneller laten herstellen en het afweermechanisme activeren.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »Waarvoor kan lasertherapie allemaal ingezet woorden, welke soorten laserbehandelingen zijn er allemaal?
Lasertherapie kan voor een uiteenlopend scala van toepassingen worden ingezet. Bijvoorbeeld bij dermatologische en cosmetische toepassingen. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van spataderen, het verminderen of camoufleren van pigmentvlekken en (acne)littekens, het behandelen van rosacea en couperose, en het verminderen van rimpels. Ook bij herstel van ziekte en blessures kan lasertherapie uitkomst bieden zoals bij reuma, hernia’s, slijmbeursontstekingen, het behandelen van een whiplash, een tennisarm of bij RSI. Lasertherapie kan helpen bij het behandelen van lichamelijke uiterlijkheden zoals het behandelen van kalknagels, laserontharing of figuurcorrectie. Ook kun je lasertherapie ondergaan voor het stoppen met drinken of roken.
Lasertherapie is dus enorm veelzijdig.
Wordt lasertherapie betaald vanuit de basisverzekering?
Lasertherapie wordt niet vergoed door de basisverzekering. Er zijn enkele vormen van lasertherapie die vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed. Daaronder valt bijvoorbeeld lasertherapie om te stoppen met roken.
Nu worden veel methodes en medicijnen om stoppen met roken volledig vergoed vanuit de basisverzekering maar dat geldt niet voor lasertherapie.
Dat komt omdat deze vorm van lasertherapie vergelijkbaar is met acupunctuur en werkt ook op dezelfde manier alleen dan zonder de fysieke naaldjes. Net als valt accupunctuur valt het daarom ook onder alternatieve geneeswijzen.
Welke aanvullende zorgverzekering heb ik nodig als ik gebruik wil maken van lasertherapie?
Sommige aanvullende zorgverzekeringspakketten vergoeden (een deel van) de kosten bij een laserbehandeling. Bij het voorbeeld waarbij lasertherapie wordt gebruikt om te stoppen met roken, moet je op zoek naar een pakket wat alternatieve geneeswijzen vergoed.
Gaan de kosten van lasertherapie eerst af van mijn eigen risico?
In het geval van noodzakelijke cosmetische lasertherapie telt de vergoeding niet vaak mee voor je eigen risico en geldt er ook geen eigen bijdrage. Controleer voor de zekerheid altijd eerst de polisvoorwaarden!
Ik wil gebruik maken van lasertherapie, kan ik zelf een bedrijf uitzoeken of moet ik dit eerst overleggen met mijn zorgverzekeraar?
Voordat je gebruik wilt maken van lasertherapie kun je het beste eerst bij jouw zorgverzekeraar nagaan bij welke therapeuten een behandeling wordt vergoed. De meeste zorgverzekeraars eisen bijvoorbeeld dat de therapeut is aangesloten bij erkende beroepsverenigingen en is opgenomen in het BIG-register (lijst met Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Bovendien moet je als je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding in de meeste gevallen eerst schriftelijk toestemming krijgen van jouw zorgverzekeraar.
Hoe kom ik aan een medische indicatie voor een laserbehandeling?
Als je denkt dat er een medische noodzaak is om een laserbehandeling te ondergaan, dan kun je het beste eerst naar de huisarts gaan. As de huisarts een medische noodzaak constateert zal hij of zij je doorverwijzen naar een specialist.
Wat is een cosmetische behandeling en krijg ik dan mijn behandeling vergoedt?
Je kunt in sommige gevallen ook een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen vanuit aanvullende pakketten voor specifieke noodzakelijke cosmetische behandelingen. Een voorbeeld hiervan is om overmatig gezichtshaar bij vrouwen te verwijderen door lasertherapie. De haarzakjes worden bij deze therapie met een laser bewerkt zodat er nooit meer een haartje uit kan groeien. In het geval van een dergelijke laserepilatie krijgt je tot een bepaald bedrag de behandeling vergoed, en de rest moet je zelf betalen. De voorwaarde is wel dat je bent doorverwezen door een huisarts of specialist, de behandelaar een geregistreerd ANBOS-schoonheidsspecialist is, en dat je schriftelijk goedkeuring hebt gekregen van de zorgverzekeraar. Datzelfde geldt voor camouflage therapie. Bij camouflagetherapie worden ernstige huidafwijkingen zoals littekens en extreme pigmentvlekken door een behandeling met laserstralen gecamoufleerd.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »Let ook goed op hoe vaak een behandeling wordt vergoed. Vaak wordt een behandeling alleen maar één keer tijdens de hele verzekeringsduur vergoed.
Tot wanneer kan ik een zorgverzekering voor 2021 afsluiten?
Zorgverzekeraars maken hun premies voor het volgende jaar altijd vanaf november bekend. Dat is dan ook de tijd dat je jezelf kunt oriënteren en beslissen of je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Je sluit altijd een verzekering voor een kalenderjaar af. Dus als je in 2021 een nieuwe zorgverzekering wilt afsluiten omdat je een aanvullend pakket wilt waarin lasertherapie wordt vergoed, dan heb je hiervoor de tijd tot en met 31 december van dit jaar.