Zorgverzekering Kunstgebit

Alle antwoorden op vragen over zorgverzekeringen en kunstgebitten.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit (of ook wel een volledige prothese) kan natuurlijke tanden of kiezen vervangen. Dit kan fijn zijn voor mensen die hun tanden zijn verloren door een ongeluk of door ziektes als cariës of parodontitis. In Nederland hebben ongeveer 3 miljoen mensen een kunstgebit. De meeste kunstgebitten liggen los op het mondweefsel. De mondspieren zijn een hulp bij de houvast van het geheel en het speeksel zorgt ervoor dat het goed vast kleeft. Veel mensen zijn niet tevreden met hun kunstgebit omdat het kan bewegen in de mond.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Kunstgebitten kunnen niet zomaar worden geplaatst. De tandarts moet eerst met de patiënt een aantal stappen doorlopen om het kunstgebit geschikt te maken voor de mond van de patiënt.

Welke soorten kunstgebit zijn er en wat is het verschil?

In grote lijnen bestaat zijn er twee groepen kunstgebitten. De volledige prothesen en de partiële prothesen. Ook implantatie is in opkomst. Bij implantatie drukt met het kunstgebit op drukknoppen in je mond. Het plaatsen van dit kunstgebit kost wel meer moeite dan met een uitneembaar kunstgebit. Het voordeel hieraan is dat het gebit goed op de plaats blijft zitten. Het verschuiven van het gebit is namelijk één van de meest voorkomende klachten over een kunstgebit.

 

Worden de kosten van een kunstgebit betaald vanuit de basis zorgverzekering?

Je hebt recht op 75 procent vergoeding van het volledige kunstgebit. Dit kan na een bepaalde tijd worden vervangen. Hoe lang je moet doen met 1 kunstgebit kan verschillen per zorgverzekeraar. Bij sommige zorgverzekeraars is dit 5 jaar en bij anderen 8. Het deel dat je zelf moet betalen komt bij een gemiddeld kunstgebit ongeveer uit op 125 euro.

 Ook reparaties aan het kunstgebit kunnen voor de volledige 100 procent worden vergoed. Hier zit normaal gesproken wel een maximum aan, dus buitensporige reparatie uitgaven kunnen een eigen bijdrage vergen. Dit maximum bedrag kan verschillen per zorgverzekeraar en het is dus verstandig om dit uit te zoeken. Bij de plaatsing van een kunstgebit moet in sommige gevallen een kies worden getrokken. Hiervoor is wel een aanvullende verzekering nodig.

Ik heb een kunstgebit nodig, heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

Dit is dus niet perse nodig. 75% van het kunstgebit zal worden vergoed door de basisverzekering. Mocht jij specifieke wensen hebben die buitensporig veel geld kosten dan kan het wel verstandig zijn om te zijn wat de limieten zijn van de basisverzekering. Ook als jouw verstandskiezen nog niet zijn getrokken kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering te nemen als je van plan bent om een kunstgebit te laten zetten. In veel gevallen moet er namelijk ruimte worden gemaakt voor een kunstgebit.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een kunstgebit?

De voordelen spreken voor zich, het ziet er goed uit om een mooie glimlach te hebben. Veel mensen verliezen op leeftijd of door een ongeluk hun tanden. Voor deze mensen kan het fijn zijn om weer normaal te kunnen lachen. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een groot deel van zijn of haar tanden te laten trekken voor een kunstgebit. Een kunstgebit kan er namelijk soms beter uitzien dan een natuurlijk gebit.

De nadelen zijn dat het kunstgebit deels zelf moet worden betaald en het van het eigen risico afgaat. Daarnaast zijn er vaak problemen met het gebruik van het gebit. Het kan namelijk los komen te zitten en verschuiven of zelfs uitvallen. Daarnaast is het soms te zien dat je een kunstgebit hebt, dit kunnen sommige mensen als onprettig ervaren. Er zijn echter zoveel mensen in Nederland met een kunstgebit dat het niks is om je voor te schamen.

Zijn de kosten van een kunstgebit fiscaal aftrekbaar van de belasting?

Ja tandartskosten zoals een kunstgebit dit niet worden vergoed door de zorgverzekering zijn fiscaal aftrekbaar bij de belasting. Veel mensen weten dit niet en geven daarom onnodig niet de kosten op die zij maken bij de aanschaf van een kunstgebit.

 

Tips voor mensen met een kunstgebit

Lees je eerst goed in over de verschillende soorten kunstgebitten en welke het beste bij jou past. Hou alleen in het geval van niet getrokken kiezen rekening met welke zorgverzekeraar je neemt. Het is hiervoor namelijk  nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

 

Tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen 2021

Kijk welke aanvullende verzekering het trekken van kiezen voor een kunstgebit dekt. Vergelijk ook bij welke zorgverzekering je het snelt jouw kunstgebit kan vervangen. Het kan namelijk prettig zijn om de mogelijkheid te hebben om dat te doen.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *