Zorgverzekering Kraamzorg

Alle antwoorden op vragen over zorgverzekeringen en kraamzorg

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is een verzamelwoord voor alle zorg die moeten worden verleend voor, tijdens of na de bevalling. Voorbeelden zijn het helpen tijdens de bevalling, het verzorgen van de baby na de bevalling en het checken van de gezondheid van zowel de moeder als de baby tijdens het hele proces. Kraamzorg kan ook huishoudelijke taken impliceren. Dit is vooral het geval bij thuisbevallingen.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wordt kraamzorg betaald vanuit de basis zorgverzekering in 2021?

Kraamzorg wordt deels betaald vanuit de basis zorgverzekering voor alle zwangere vrouwen in Nederland. De hoeveelheid van de kosten die zal worden gedekt is landelijk vastgesteld door middel van het indicatieprotocol. Dit protocol zegt dat de basisverzekering minimaal 24 uur en maximaal 80 uur zal vergoeden. Dit kan worden verdeeld over een maximum van 10 dagen vanaf de dag van de geboorte van de baby. We spreken hier uitsluitend over de zorg die nodig is na de bevalling. De uren tijdens de bevalling vallen hier niet onder.

 

Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig voor kraamzorg?

Nee dit is niet nodig want kraamzorg zal door het basispakket worden gedekt.

 

Wat is de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg?

Als je thuis kraamzorg ontvangt is de eigen bijdrage 4,40 per uur. In het ziekenhuis is dit anders. Hier betaal je een eigen bijdrage van 17,50 euro per dag voor de moeder. Daarbovenop komt nogmaals 17,50 euro per dag dat de baby in het ziekenhuis verblijft. Als het ziekenhuis meer dan 125 euro per dag kost dan zal er een hogere eigen bijdrage gelden. Let dus goed op dat jouw ziekenhuis onder dit bedrag blijft.

 

Gaan de kosten van kraamzorg af van mijn eigen risico?

Nee kosten van kraamzorg gaan niet af van het eigen risico.

 

Hoeveel uren heb ik recht op kraamzorg in 2021?

Dat is afhankelijk van jouw zorgverzekering maar het wettelijk minimum is 24 uur en dit mag worden verspreid over de eerste 10 dagen na de bevalling. Uren die tijdens de bevalling zijn gebruikt tellen hiervoor niet mee.

 

Ik krijg een tweeling, heb ik dan recht op meer kraamzorg?

In veel gevallen heb je als moeder van een tweeling recht op extra kraamzorg. Bij veel zorgverzekeraars wordt een verhoging van 2 uur gehanteerd maar dit kan verschillen. Het is belangrijk dat je als ouders van een tweeling deze extra kraamzorg aanvraagt. Het is dus verstandig om te checken of jouw zorgverzekering extra zorg geeft aan moeders van tweelingen.

 

Wat is een kraamhotel, en krijg ik de kosten hiervan vergoedt door mijn zorgverzekeraar?

Een kraamhotel is een omgeving die speciaal is ingericht voor de bevalling en alles wat daarbij komt kijken. Bevallingen in een kraamhotel zullen worden vergoed vanuit het basispakket. Wel zal er moeten worden betaald voor de zorg in het kraamhotel door middel van een eigen bijdrage. Het grootste deel van de kosten zal wel worden vergoed. De eigen bijdrage zal uitkomen op 4,40 per uur.

 

Ik heb langer in het ziekenhuis gelegen dan normaal, gaan deze uren af van mijn kraamzorg die ik thuis krijg?

Ja als je langer moet blijven na een bevalling worden er uren afgetrokken van de kraamzorg. Per dag dat je in het ziekenhuis verblijft zal er 6 uur worden aftrokken van jouw kraamzorg.

Moet ik voor mijn baby ook een zorgverzekering regelen, of moet ik hem bijschrijven bij mijn eigen zorgverzekeraar?

Je kunt jouw kind gewoon bijschrijven bij de je eigen zorgverzekering. Neem contact op met je zorgverzekeraar en zij zullen jou verder uitleggen wat er allemaal nodig is om jouw kind op jouw polis bij te schrijven.

 

Kan ik zelf een kraamzorg organisatie uitzoeken of moet ik dit eerst overleggen met mijn zorgverzekeraar?

Dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar. Bij veel zorgverzekeraars heb je enige vorm van vrijheid. Uiteraard zit er vaak wel een maximum een de kosten van de kraamzorg. Je doet er dus verstandig aan om van te voren te checken of jouw zorgverzekeraar jouw gewenste kraamzorg organisatie dekt.

Ik ga een kraamzorg pakket kopen, krijg ik dit bedrag terug van mijn zorgverzekeraar?

Een kraampakket zal niet worden vergoed door de basisverzekering. Wel is het mogelijk om aanvullende pakketten te nemen die het kraampakket wel dekken. Neem hierover contact op met jouw zorgverzekeraar. Dit kan je beter vroegtijdig doen zodat je zeker weet dat het pakket na de bevalling aanwezig is. De kosten van een kraampakket zijn overigens niet hoog. Dit zal meestal rond de 20 a 30 euro zijn. Één kraampakket is echter niet in alle gevallen genoeg. Veel vrouwen hebben na ontslag uit het ziekenhuis nog een tweede kraampakket nodig.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *