Zorgverzekering Hoortoestellen

Wat is een gehoorapparaat/hoortoestel

Als je niet meer zo goed kunt horen kan dat heel vervelend zijn. Je kunt gesprekken niet meer volgen, moet de televisie harder zetten en het kan zelfs leiden tot een sociaal isolement. Een gehoorapparaat of hoortoestel is een apparaat met een microfoon die geluiden opvangt en ervoor zorgt dat jij ze weer kunt horen.

Dat je slechthorend bent kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het ouderdom, maar het komt ook voor op jongere leeftijd. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld al heel jong slechthorend was door een erfelijke eigenschap, of dat je gehoorbeschadiging hebt opgelopen door harde geluiden op de werkvloer, luide muziek of door medicijnen.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Welke verschillende types hoortoestellen zijn er?

Er zijn verschillende typen hoortoestellen. De meest gangbare zijn de IHO (In-Het-Oor), LIHO (Luidspreker-in-het-oor-hoortoestellen)of AHO (Achter-het-oor) hoortoestellen.

IHO hoortoestellen zijn kleine apparaatjes die in de gehoorgang worden geplaatst. Ze bestaan uit een microfoontje, versterker, luidsprekertje en een batterij die samen compact zijn vormgegeven zodat het precies in de gehoorgang past. Het voordeel van dit type hoortoestel is dat het nagenoeg niet zichtbaar is als je het draagt. Het biedt wel wat minder versterking van het opgevangen geluid, dus dit model is alleen geschikt voor gering gehoorverlies.

De LIHO hoortoestellen kunnen net wat beter het geluid versterken dan de IHO hoortoestellen. Bij dit type draag je het kleine hoortoestel achter het oor. Het luidsprekertje wordt in de gehoorgang geplaatst en is verbonden met het hoortoestel door een heel dun en transparant draadje. Het voordeel van dit type hoortoestel is dat het een hoge geluidskwaliteit heeft en nauwelijks zichtbaar is. Het luidsprekertje kan wel verstopt raken door oorsmeer en moet dus goed schoongehouden worden.

AHO hoortoestellen worden het meest verkocht in Nederland. Bij dit type draag je net als bij een LIHO het hoortoestel achter het oor, en wordt er een oorstukje in het oor geplaatst waar via een transparant slangetje het geluid naartoe wordt geleid. AHO hoorapparaten zijn wat groter van formaat en daarom ook robuuster en makkelijk in het onderhoud. Het voordeel is dat de batterij ook groter is en dus langer meegaat. Bovendien is de geluidskwaliteit nog beter en daarom geschikt voor flink gehoorverlies.

Welk type hoortoestel het beste bij jou past kun je het beste samen met de audicien bekijken.

Wat is het keuzeprotocol hoorzorg?

Sinds 2013 zijn audiciens verplicht om te werken met het keuzeprotocol Hoorzorg. Dit protocol is opgesteld door wetenschappers, audiciens en de patiëntenvereniging NVVS. Het doel is om een objectief en onafhankelijk advies te kunnen uitbrengen welk hoortoestel je nodig hebt. Het voorkomt dat je een onnodig een veel te duur hoortoestel meekrijgt.

Dit protocol bestaat uit een vragenlijst die je moet invullen en een aantal hoortesten. Op basis van de vragenlijst en de testen kan de audicien bepalen welk hoortoestel het beste bij jou past, en welke het beste zal functioneren bij jouw dagelijkse bezigheden en het werk wat je doet. De vragen gaan over luistersituaties, en in welke situaties verbetering moet komen, bijvoorbeeld of je de deurbel thuis kunt horen. Uit deze testen blijkt dan welke mate van gehoorproblemen je hebt en in welke situaties.

Je komt in aanmerking voor een hoortoestel als je een gehoorverlies van meer dan 35 Decibel hebt. Vervolgens wordt er gekeken in welke mate je gehoorproblemen hebt wat is onderverdeeld in vijf categorieën, van relatief simpele klachten tot hele complexe gehoorproblemen. Bij elke categorie horen een aantal hoortoestellen, en je hebt per categorie minimaal de keuze uit twee verschillende merken. Na afloop van het keuzeprotocol Hoorzorg weet je dus wat voor gehoorprobleem je hebt, en welk hoortoestel daar het beste bij past.

Ik heb een gehoorapparaat nodig, worden de kosten van hoortoestellen vergoedt vanuit mijn basisverzekering?

Je krijgt 75% van het aankoopbedrag inclusief één batterij vergoed vanuit de basisverzekering als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze 75% van het aankoopbedrag gaat wel eerst van je eigen risico af. De resterende 25% is eigen bijdrage, en moet je zelf betalen.

Kinderen onder de 18 hoeven geen eigen bijdrage te betalen en worden voor 100% vergoed.

Aan welke voorwaarden moet voldoen worden wil ik (een deel van) de kosten van een hoortoestel vergoedt krijgen?

Omdat een hoortoestel in de categorie hulpmiddelen valt, wordt er in ieder geval een gedeelte van de kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Uit de testen van het keuzeprotocol Hoorzorg moet blijken dat je minimaal 35 Decibel (dB) gehoorverlies hebt. De audicien moet jou dan officieel adviseren om een hoortoestel aan te schaffen.

Ook als je last hebt van oorsuizen (tinnitus) heb je recht op een gedeeltelijke vergoeding van een hoortoestel. Bovendien moet je een hoortoestel kiezen uit de categorie waarin jouw gehoorproblemen vallen. Als je een toestel uit een hogere of lagere categorie kiest, kom je bij de meeste verzekeraars niet in aanmerking voor een vergoeding.

Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig als ik komend jaar een gehoorapparaat nodig heb?

Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten kun je meer dan 75% van het aankoopbedrag terug krijgen. Het bedrag dat je terug krijgt hangt af van het aanvullende pakket dat je hebt gekozen en met welke leveranciers van hoortoestellen jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Het verschilt per verzekeraar en aanvullend pakket van €100,- tot €750,-. Als er een contract is afgesloten tussen de leverancier van het hoortoestel dat jij op het oog hebt en jouw verzekeraar kan het zo zijn dat de aankoop voor 100% wordt vergoed.

Het is daarom raadzaam om eerst goed de polisvoorwaarden na te lezen van jouw zorgverzekering als je weet dat je volgend jaar een gehoorapparaat nodig hebt. Dan kun je de juiste aanvullende verzekering afsluiten, of overstappen naar een andere verzekeraar die wel een aanvullend pakket heeft wat het hoortoestel vergoed wat jij nodig hebt.

Let goed op als je een Natura zorgpolis hebt. Dan worden de kosten voor een hoortoestel alleen vergoed als je zorg afneemt van een zorgaanbieder waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten.

Ik heb gehoorbeschermers nodig, worden de kosten van gehoorbescherming vergoedt door mijn zorgverzekeraar?

Ondanks dat er steeds meer mensen last hebben van gehoorbeschadiging is er geen enkele zorgverzekeraar die gehoorbescherming vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn enkele verzekeraars die een korting bieden als je bij één van de leveranciers met wie ze een contract hebben afgesloten gehoorbescherming koopt, of je krijgt korting vanuit aanvullende verzekeringspakketten als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals wanneer je aangesloten bent bij de vakbond FNV.

Ik zie vaak reclames op tv voor een gratis hoortoestel, hoe werken deze acties?

Als je een reclame ziet waarin een audicien reclame maakt voor een gratis hoortoestel betekent dit dat de audicien de kosten voor de eigen bijdrage betaalt.

Let dus goed op of je je eigen bijdrage al betaald hebt dit jaar, en of het aanbod geldt voor één of twee hoortoestellen. Vaak heb je twee hoortoestellen nodig, voor ieder oor één. Als het aanbod geldt voor één hoortoestel dan moet je nog steeds de eigen bijdrage over het tweede toestel betalen.

Kan ik naar elke audicien gaan of moet ik eerst contact opnemen met mijn zorgverzekering?

Of je meteen naar een audicien kunt stappen als je gehoorproblemen hebt hangt af van je leeftijd en de zorgverzekeraar. Als je jonger bent dan 67 jaar moet je eerst langs de huisarts die je doorverwijst naar de KNO arts of een audiologisch centrum voordat je aanspraak kunt maken op een vergoeding voor een hoortoestel. Als je ouder bent dan 67 mag je meteen naar een audicien gaan om jezelf een hoortoestel aan te laten meten. Let wel op dat dit een Star-geregistreerde audicien is.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook alleen 75% van de aankoopsom als je naar een door hun gecontracteerde audicien gaat. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden, en of jouw verzekeraar heeft bepaalt bij welke audicien jij terecht kunt voor een gehoorapparaat.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wat zijn de gemiddelde kosten van een nieuw gehoorapparaat of hoortoestel?

De prijs van een hoortoestel kan variëren tussen €500,- voor een basis model tot €1200,- voor een hoortoestel uit de topklasse. Let op dat je geen jaarlijkse onderhoudskosten accepteert, deze worden namelijk sowieso al door de zorgverzekeraar vergoed aan de audicien.

Zijn de kosten van mijn hoortoestel of gehoorapparaat aftrekbaar van de belasting?

In sommige gevallen kun je de kosten voor een hoortoestel of gehoorapparaat opvoeren als aftrekbare zorgkosten. Het gaat dan over bepaalde ziektekosten die niet gedekt zijn door de zorgverzekering of onder het eigen risico van een zorgverzekering vallen. In het geval van een hoortoestel kun je de batterijtjes voor de toestellen aftrekken. Je kunt ook de kosten van een duurder apparaat aftrekken als je een hoortoestel hebt gekocht wat niet in de categorie viel die bepaald is door het keuzeprotocol Hoorzorg, maar dat toestel wel beter voor je is op basis van functionaliteit, bijvoorbeeld dat het beter in je oor past, of dat het beter fluittonen onderdrukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *