Zorgverzekering gezin 2021

Binnen enkele weken kunnen we weer veranderen van zorgverzekeraar. Dat is korter bij dan je nu denkt. De beste zorgverzekering voor jouw gezin en jouw gezinsleden 2021 kies je door de vele aanbiedingen van alle verzekeraars te vergelijken. En door je zeker niet blind te staren op de hoogte van de verzekeringspremie die je maandelijks moet betalen. Datgene wat je zorgverzekering dekt en wat niet is zeker even belangrijk. De soorten zorgverzekeringen zijn verrassend groot. Alle volwassen Nederlanders zijn verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar moeten geen premie betalen. Ze zijn verzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. Maar op wat moet je nog letten om de voor je beste zorgverzekering 2021 voor jouw gezin af te sluiten? En is er een speciale gezinspolis beschikbaar voor grotere gezinnen of moet ik iedereen apart verzekeren?

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Zorgverzekeringen gezin vergelijken
Zorgverzekeringen voor jou en jouw gezin vergelijken doe je makkelijk online. Niet alleen door de premies met elkaar te vergelijken. Heb daarbij vooral aandacht voor de soorten zorgverzekering en de terugbetalingen waar je van genieten. Online vind je heel wat gespecialiseerde websites die zorgverzekeringen vergelijken makkelijk maken. Naast de basisverzekering die voor iedereen verplicht is kun je ook nog aanvullende zorgverzekeringen voor jouw gezin afsluiten. De noodzaak van zo een aanvullende zorgverzekering verschilt van persoon tot persoon en van gezin tot gezin. Met die aanvullende gezinspakketten willen de verzekeraars tegemoet komen aan de extra noden van de verzekeringsnemer.

De basisverzekering
Deze vergoedt de meest noodzakelijke zorg. Denk hierbij in de eerste plaats aan een bezoek aan de huisarts. Het basispakket van de zorgverzekering 2021 is voor alle Nederlandse gezinnen hetzelfde. Bij de basisverzekering kun je kiezen tussen een budgetpolis een naturapolis, een combi en een restitutiepolis.

Budgetpolis
Een budgetpolis is de goedkoopste basisverzekering die je voor jouw gezin kunt afsluiten. Met deze verzekering heb je weinig of geen vrijheid in het kiezen van je zorgverlener. Kies een basisverzekering die aan je situatie is aangepast. Met zo een budgetpolis moet je vaak naar een ziekenhuis dat verder van je woonplaats gelegen is. Je kunt vaak ook niet zelf je vertrouwde arts kiezen. Voor jongeren die een kleiner risico op zorg lopen is een budgetpolis een uitstekende manier om op hun zorgpremie 2021 te besparen.

De naturapolis
Met deze soort basisverzekering kun je bij die zorgverleners terecht waarmee de verzekeraar samenwerkt. De meeste zorgverzekeraars die een natura polis aanbieden werken samen met een zo groot mogelijk aantal zorgaanbieders. Zo is er altijd wel een in je regio. Met een natura polis worden de rekeningen van de zorgverlener onmiddellijk betaalt. Je loopt dus nooit het gevaar een rekening vooraf te moeten betalen. Wil jij geen risico lopen met jouw gezin, bekijk dan een van de natura gezinspolissen.

De restitutiepolis
Dit Is de duurste basisverzekering voor jou en je gezinsleden. Daartegenover staat een volledige keuzevrijheid van je zorgverlener. Met een restitutiepolis betaal je vaak alle rekeningen vooraf. Na het indienen van de rekeningen betaalt je verzekeraar die dan terug.

Je eigen risico
Je eigen risico is het belangrijkste onderdeel van je zorgverzekering. We maken hierbij het onderscheid tussen het verplichte en het vrijwillige eigen risico.

  • Verplichte eigen risico: dit is verplicht voor alle volwassen Nederlanders. Het is het bedrag dat je bij zorg zelf moet betalen. Is je verplicht eigen risico opgebruikt, dan worden de zorgkosten door je zorgverzekeraar betaalt. Bij steeds meer verzekeraars mag je dit eigen risico in meerdere termijnen betalen.
  • Vrijwillig eigen risico: Je eigen risico verhogen is mogelijk. In sommige gevallen is dat zelfs een goed idee. In ruil voor het vrijwillig verhogen van je eigen risico krijg je een forse korting op je maandelijkse verzekeringspremie. Die korting kan jaarlijks tot meer dan 300 euro bedragen. Je eigen risico verhogen is mogelijk tot een maximaal bedrag van 885 euro. Je eigen risico verhogen doe je alleen als je verwacht dat je in 2021 weinig of geen gebruik zult maken van de zorg die deel uitmaakt van je basispakket. Je eigen risico vrijwillig verhogen blijft altijd een… risico. Zeker als je voor al je gezinsleden het eigen risico wilt verhogen moet je wel een flinke buffer achter de hand houden voor eventuele medische kosten komend jaar.

Aanvullende zorgverzekeringen
Aanvullende zorgverzekeringen zijn bestemd voor zorg die buiten het basispakket valt.
Zo heb je recht op extra zorg naast het basispakket. Met een aanvullende zorgverzekering geniet je genieten van een vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen en lenzen, alternatieve geneeswijzen, orthodontie en anticonceptie. Probeer van te voren in te schatten welke zorg jij en jouw gezinsleden waarschijnlijk nodig hebben in 2021, en kijk dan welke aanvullende verzekeringen daarop aansluiten.

Individuele of collectieve zorgverzekering
Een zorgverzekering afsluiten voor je gezin kun je makkelijk zelf en doe je best online. Je kunt deze verzekering ook collectief afsluiten via je werkgever of open collectiviteiten. Met een collectieve afgesloten zorgverzekering geniet je van een korting. Dat ziet er mooi uit maar vergelijk altijd wat je voor je premie in de plaats krijgt voor je een collectieve zorgverzekering 2021 afsluit. Vaak zijn individueel afgesloten verzekeringen goedkoper dan collectieve.

Aanvullende tandartsverzekering
Met deze aanvullende zorgverzekering geniet je van een vergoeding voor tandartskosten zoals de kosten van controle, vullingen, wortelkanaalbehandelingen en het plaatsen van kronen. Om geen premie te moeten betalen die hoger is dan de vergoeding controleer je of je zo een aanvullende tandartsverzekering voor je gezin nodig. Hebben jouw kinderen een slecht gebit, bekijk dan of het rendabel is een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Tandzorg voor volwassenen
Tandartszorg voor volwassenen wordt niet vergoed in de basis zorgverzekering. Weet je nu al dat je in 2021 extra tandzorg nodig hebt? Dan is het afsluiten van een aanvullende tandartsverzekering zeker een goed idee.

Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar
Die zijn in de basisverzekering verzekerd voor reguliere tandartskosten. Een beugel hoort daar niet bij.

Gezinsleden apart verzekeren of niet?
Zorg verschilt van persoon tot persoon. Dat is ook het geval in een gezin. Sluit daarom een verzekering af voor ieder gezinsdslid apart. Dezelfde verzekering voor beide partners afsluiten is in vele gevallen geen goed idee en vaak zelfs nadelig. Kies beiden voor de verzekeraar die het best bij je past. Verzeker je kind(eren)met de ouder de grootste dekking. Je kind(eren)geniet namelijk gratis van dezelfde dekking als die van zijn ouders.

Wachttijd
Bij aanvullende zorgverzekering hanteren de meeste verzekeraars een wachttijd van een jaar. Dat betekent concreet dat je minstens een jaar verzekerd moet zijn voor je eventueel van een vergoeding geniet. Dat is vaak het geval bij een verzekering orthodontie.

Premie maandelijks of per jaar betalen?
Als je gezinsbudget dit toelaat betaal je de verzekeringspremie best jaarlijks. Dat doet je gemiddeld tot twee procent op je zorgverzekering 2021 besparen. Houdt er wel rekening mee dat dit een aanzienlijk bedrag is dat je vaak eind December al moet ophoesten voor komend jaar.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Scheiden en zorgverzekering
Besloot je om uit elkaar te gaan dan moet je heel wat papierwerk in orde brengen. Of dat ook met je zorgverzekering het geval is hangt van je specifieke situatie af. Hebben jullie ieder een eigen zorgpolis? Dan heb je het minst te regelen. In dit geval houd ieder zijn eigen verzekering. Verhuizen jullie alle twee of blijft er een op hetzelfde adres wonen? De adreswijziging die je bij de gemeente doorgeeft wordt ook doorgegeven aan je zorgverzekeraar. Staan beide partners op één polis dan geeft de hoofdverzekerde zijn nieuw adres door. De zorgverzekering van de ex-partner wordt stopgezet. Hij of zij sluit een nieuwe zorgverzekering af bij dezelfde of bij een andere verzekeraar. Voor de hoofdverzekerde verandert er niets. Zijn of haar zorgverzekering loopt gewoon door. Alleen de meeverzekerde sluit dus een nieuwe zorgverzekering af.

Zorgverzekering voor kinderen tot 18 jaar
Kinderen tot achttien jaar hebben geen eigen zorgverzekering nodig. Ze zijn gratis meeverzekerd onder de zorgverzekering van één van de ouders. De verplichte basisverzekering vergoedt zo goed als alle zorg voor kinderen tot achttien jaar. Ook tandartskosten voor de kinderen. Je betaalt voor de zorg van kinderen tot achttien jaar ook nooit een eigen risico. Een basisverzekering voor de kinderen volstaat dus. Orthodontie valt niet in het basispakket. Moet je kind een beugel dragen? Dan sluit je daarvoor best een aanvullende zorgverzekering af.

Zorgverzekering gezin bij zwangerschap
Wil je zo snel mogelijk zwanger worden en hoop je in 2021 op gezinsuitbreiding? Kijk bij je keuze voor een gezinszorgverzekering dan zeker goed naar vergoedingen zoals zwangerschap en kraamzorg. Er zijn aparte zorgverzekeringen speciaal voor zwangere vrouwen die rekening houden met de extra kosten die komen kijken bij een zwangerschap.

Zorgverzekering bij kinderwens
Ook ingeval van een kinderwens is het verstandig om je zorgverzekering na te kijken. Zwanger worden en zijn brengt namelijk heel wat extra kosten met zich mee. Zeker als je medische hulp nodig hebt om zwanger te worden en je bijvoorbeeld voor een vruchtbaarheidsbehandeling kiest. Enkele zorgkosten in verband met kinderwens en zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Voor andere kosten is een aanvullende verzekering nodig. Zorgverzekeringen vergelijken is altijd verstandig, zeker als je zo snel mogelijk zwanger wilt worden. Om snel zwanger te worden is een gezonde eet- en levensstijl belangrijk. Roken, alcohol en zowel onder- als overgewicht verminderen je vruchtbaarheid, zijn schadelijk voor je zwangerschap en brengen de gezondheid van je ongeboren baby in gevaar.

Speciale programma’s als je snel zwanger wilt worden
Heb je een kinderwens en wil je zo snel mogelijk zwanger worden dan is stoppen met roken een goed idee. De basisverzekering vergoedt eenmaal per jaar een stoppen met roken-programma. Maakt dit programma deel uit van huisartsenzorg of van verloskundige zorg dan geldt hier geen eigen risico. Een gezond gewicht verhoogt ook je vruchtbaarheid. Zowel bij onder- als overgewicht is het belangrijk je eetgewoonten aan te passen. Per kalenderjaar worden de eerste drie uren dieetadvies vergoed door je basisverzekering als je bent doorverwezen door een huisarts of medisch specialist. Het eigen risico is hier van toepassing en eventuele extra raadplegingen kunnen aanvullend verzekert worden.

Je zorgverzekering als je zwanger wordt
Als je zwanger bent dekt je basisverzekering de belangrijkste kosten van zowel je zwangerschap als je bevalling. Denk hierbij vooral aan raadplegingen bij je verloskundige, aan het nemen van een termijnecho of van je 20 weken echo maar ook aan de bevalling en de kraamzorg. Bij een bevalling in het ziekenhuis zonder medische redenen en kraamzorg geldt de regeling van een eigen bijdrage.

En wat bij een onvervulde kinderwens?
Zwanger worden lukt spijtig genoeg niet bij iedereen even makkelijk. Bij een onvervulde kinderwens kun je kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Je basisverzekering vergoedt in dit geval:

  • Ovulatie-Inductie
  • IUI en kunstmatige inseminatie
  • Drie IVF of ICSI behandelingen

Om voor een vruchtbaarheidsbehandelingen in aanmerking te komen moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Vrouwen hebben een schriftelijke verwijzing nodig van een medisch specialist en zijn niet ouder zijn dan 42 jaar. De drie eerste vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed door je basisverzekering. Een bijkomende behandeling kost gemiddeld tot 2000 euro. Slechts enkele verzekeraars vergoeden een vierde behandeling vanuit hun aanvullende verzekeringen. Voor deze vruchtbaarheidsbehandelingen geld je eigen risico. Verwacht je in 2021 een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan? Dan is het verstandig om je eigen risico niet te verhogen. Controleer altijd of je zorgverzekeraar een afspraak heeft met het ziekenhuis of de vruchtbaarheidskliniek waar je de behandeling wilt laten uitvoeren. Is dit niet zo dan is het goed mogelijk dat je de kosten van de behandeling gedeeltelijk zelf moet betalen.

Bijschrijven kind zorgverzekering
Ging je kinderwens in vervulling dan moet je je baby niet alleen bij je gemeente maar voor bij je zorgverzekeraar inschrijven. Bij de inschrijving in het geboorteregister van je gemeente wordt je baby automatisch ook door je zorgverzekeraar bij je polis ingeschreven. Het kan bijvoorbeeld ook via de collectieve zorgverzekering van je werkgever. Met zo een collectieve zorgverzekering krijg je alle praktische hulp bij het vinden van goede zorg en ruimere vergoedingen. Je geniet ook van korting op je verzekeringspremie. Je verneemt er alles over bij je werkgever.

Eigen risico kind onder de 18 jaar
Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico. Ze zijn ook gratis verzekerd voor de basisverzekering. Eens 18 sluit hij of zij eventueel zelf een zorgverzekering af. Vanaf die leeftijd wordt ook een eigen risico betaalt voor de basisverzekering. Tot hun achttiende verjaardag zijn kinderen ook verzekerd voor zorg uit het aanvullende pakket van zijn ouder(s) waarbij ze staan ingeschreven.

Wat als je eigen risico op is?
Is je eigen risico opgebruikt en gebruik je zorg uit de basisverzekering waarvoor je normaal een eigen risico geldt? Dan betaalt de zorgverzekeraar de kosten volledig terug behalve bij een eventuele eigen bijdrage. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Een volgemaakt eigen risico is dus niet van invloed op kosten die je moet bijbetalen voor zorg vanuit de aanvullende verzekering.

Vrijstelling verplicht eigen risico door de verzekeraar
Zorgverzekeraars kunnen het verplicht eigen risico voor een deel of helemaal niet in rekening brengen. Je kunt hiervoor in aanmerking komen als je:

  • Als je voor een zorgverlener kiest waar je verzekeraar mee samenwerkt en afspraken maakte
  • Gebruik maakt van geneesmiddelen of van hulpmiddelen die door de verzekeraar worden aangeraden
  • Een programma volgt tegen diabetes
  • Bij overgewicht en bij hart- en vaatziekten

Wat is een eigen bijdrage?
Voor bepaalde soorten zorg kun je ook een eigen bedrage moeten betalen. Dat is een bepaald bedrag of percentage van de zorgkosten die je zelf moet betalen zelfs als je nog eigen risico over hebt. Je eigen risico wordt dan niet verrekend met de kosten die je moet bij betalen. Dat is onder meer het geval voor bepaalde geneesmiddelen, voor kraamzorg, hoortoestellen, orthopedische schoenen en een kunstgebit. Hoeveel die eigen bijdrage bedraagt en voor welke soort zorg die toegepast wordt bepaalt de overheid. Bij zorgkosten met een eigen bijdrage betaal je eerst je eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft komt ten laste van je eigen risico.

Mijn kind wordt 18 jaar, wat verandert er?
Op de achttiende verjaardag van je kind moet er een eigen zorgverzekering voor afgesloten worden. Zijn of haar eigen DigiD account activeren is een goed idee. Alle achttienjarigen en ouder moeten over een eigen basiszorgverzekering beschikken. Tot hun 18 worden ze met de ouders gratis meeverzekerd. De meeste verzekeraars zetten de polis automatisch om naar een eigen basisverzekering. Maar dit is niet altijd de juiste of voordeligste keuze. Je kind heeft vaak andere zorg. Pas zijn verzekering aan zijn behoeften aan. Is je kind gezond dan heeft het weinig of geen zorg nodig. Een goedkopere studenten basiszorgverzekering volstaat dan. De dekking van een basisverzekering is in alle gevallen hetzelfde. Jongeren genieten ook vaak korting via de zogenaamde zorgtoeslag.

Aanvullende verzekering orthodonthie
Orthodontie is duur en intens. Een behandeling kost al vlug tussen de 2000 en 3000 euro en duurt gemiddeld drie verzekeringsjaren. Voor een complete behandeling zul je je dus ook voor drie jaar moeten verzekeren. Bij een aanvullende zorgverzekering orthodontie hanteert men ook een wachttijd van een jaar.

Orthodontie meeverzekerd met ouder of niet?
Orthodontische behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden vaak maar lang niet altijd mee verzekerd vanuit de aanvullende verzekering van de ouders. Je kinderen zijn gratis mee verzekerd. Het is voor de tandarts niet altijd mogelijk om exact de start van een beugelbehandeling vast te leggen. Het is dan toch aangeraden je aanvullend te verzekeren als gevolg van de gehanteerde wachttijd. Je bent voor orthodontie wel al zelf verzekerd maar je kind nog niet. Het is vaak verstandig om voor je kinderen een afzonderlijke verzekering af te sluiten.

Overstappen zorgverzekeraar
We kunnen jaarlijks veranderen van zorgverzekeraar. Een zorgverzekering geldt dus voor een kalenderjaar en gaat dus van op 1 januari 2021.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *