Zorgverzekering Concerta 2021

Alles wat je moet weten over Concerta

Gebruik je medicijnen, dan is het extra belangrijk dat je een zorgverzekering kiest die goed bij jou past. Een veelgebruikt medicijn in Nederland is Concerta: dit medicijn wordt vaak voorgeschreven aan kinderen en volwassenen met ADHD. Wij vertellen je alles wat je moet weten over dit medicijn en leggen uit hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw medicijnen vergoed worden door je zorgverzekering.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Concerta en de basisverzekering

Iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering. Deze is verplicht en bestaat uit een verplichte basisverzekering en indien je ervoor kiest een aanvullende verzekering. De regering bepaalt elk jaar welke medicijnen en hulpmiddelen vergoed worden door de basisverzekering. Verzekeraars kiezen zelf wat de voorwaarden van hun aanvullende verzekeringen zijn. Op dit moment wordt Concerta niet vergoed door de basisverzekering. Gebruik je dit medicijn, dan is het verstandig te kiezen voor een aanvullende verzekering. Verzekeraars hebben verschillende voorwaarden en verschillende aanvullende verzekeringen. Het loont dan ook goed te kijken naar verschillende verzekeringen en voorwaarden te vergelijken.

Aanvullende verzekeringen

Gebruik je Concerta, dan betaal je sowieso jaarlijks €365 aan eigen risico. Daarnaast moet je vaak een extra bijdrage betalen, deze is elk jaar maximaal €250 per persoon. Bij sommige verzekeraars wordt deze eigen bijdrage door een aanvullende verzekering volledig of gedeeltelijk vergoed. Hiervoor moet je wel de meest uitgebreide aanvullende verzekering kiezen. Ga je binnenkort verzekeringen vergelijken, reken dan uit hoeveel je maandelijks betaalt aan premie en hoeveel je terugkrijgt voor de medicijnen: bij sommige verzekeraars is de premie voor de aanvullende verzekering hoger dan de vergoeding. Stel dus van tevoren een lijst op met zorg die je denkt nodig te hebben en vergelijk voorwaarden van verschillende verzekeraars. Zo kies je de altijd de verzekering die het beste bij jouw situatie past en betaal je nooit te veel of te weinig.

Voor- en nadelen

De werkzame stof in Concerta is Methylfenidaat. Deze stof verbetert aandacht en stemming en helpt mensen met een aandachtsstoornis zoals ADHD. De tabletten beginnen na een à twee uur te werken en hebben dan enkele uren effect. Het medicijn heeft verschillende mogelijke bijwerkingen, welke bijwerkingen je ervaart, is per persoon verschillend. Veel voorkomende bijwerkingen zijn:
• Slapeloosheid
• Nervositeit
• Misselijkheid en duizeligheid
• Hoofdpijn
Zo’n 10 tot 30 procent van de gebruikers ervaart deze bijwerkingen. Begin je net met Concerta, dan is het verstandig extra goed op te letten of je last hebt van deze klachten. Gelukkig kun je iets doen tegen deze klachten: zo kun je de kans op misselijkheid verkleinen door de medicijnen te nemen bij het eten. Om slapeloosheid te voorkomen, neem je de laatste dosis van de dag minimaal vier uur voor je gaat slapen. Het grote voordeel van deze medicijnen is natuurlijk dat je productiever kunt werken, je meer aandacht hebt voor belangrijke zaken en het gemakkelijker wordt je te focussen.

Alternatieve ADHD en ADD medicijnen

De werkzame stof in Concerta is Methylfenidaat, deze stof zit naast Concerta ook in de volgende geneesmiddelen:
• Ritalin
• Equasym
• Medikinet
• Kinecteen
Ervaar je veel bijwerkingen van de Concerta, dan kun je in overleg met je huisarts een van de andere medicijnen proberen. Werken deze niet, dan wordt vaak dexamfetamine/Amfexa voorgeschreven. Deze stof heeft een vergelijkbare werking, maar is net anders, waardoor de bijwerkingen ook weer anders zijn.

Zorgkosten opvoeren bij je belastingaangifte

Medicijnen voor ADHD worden niet altijd vergoed door verzekeraars. Heb jij zorgkosten die buiten je verzekering vallen, dan kun je deze deels terugvragen bij je belastingaangifte. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste voorwaarden zijn:
• Kosten die je maakt voor eigen risico kun je niet opvoeren.
• Je mag kosten alleen aftrekken in het jaar waarin je ze hebt betaald.
• Je mag alleen kosten die niet vergoed worden door een (aanvullende) verzekering opvoeren.
• Bewaar alle bonnetjes en bewijs van betaling. Bij een eventuele controle, moet je alle kosten en betalingen kunnen verantwoorden.
Ga je naar het buitenland voor een specifieke behandeling of medicijnen, dan kun je deze kosten ook aftrekken bij je belastingaangifte, mits de kosten voldoen aan alle voorwaarden. Let hierbij op dat het alleen gaat om kosten voor de behandeling of medicijnen zelf. Eten op de locatie of een hotelovernachting kun je niet aftrekken bij je aangifte. Heb je een fiscaal partner, dan kun je zorgkosten tijdens je aangifte verdelen of toewijzen aan jouw fiscale partner. Heeft een van jullie een hoger inkomen dan de ander, dan kan het lonen om de zorgkosten af te trekken van het hoogste inkomen.

Concerta zonder recept

Af en toe komt Concerta of een vergelijkbaar medicijn in het nieuws, omdat studenten en scholieren het misbruiken voor het studeren. Methylfenidaat zorgt er bij mensen zonder ADHD voor dat ze zich beter kunnen focussen en energie hebben om langer door te gaan. Dit kan handig zijn tijdens een tentamenweek, maar is natuurlijk niet de bedoeling. Concerta moet voorgeschreven worden door de huisarts, na een diagnose. Vervolgens kun je het afhalen bij de apotheek. Je kunt het dus niet zomaar zonder recept kopen en het is niet aan te raden Concerta te gebruiken als dit niet is voorgeschreven door een behandelend arts.

Medicijngebruik en zwangerschap

Gebruik je Concerta en wil je graag zwanger worden, dan zijn er een aantal dingen die je moet weten: de belangrijkste is dat het effect van methylfenidaat op moeder en kind niet bekend zijn. Het is daarom aan te raden te stoppen met de medicijnen wanneer je zwanger wilt worden. Doe dit echter altijd in overleg met de huisarts en stop niet zomaar zelf met medicatie. Geef je na de geboorte borstvoeding, ook dan mag je Concerta niet gebruiken. De stof komt in de moedermelk terecht en jouw baby kan het op deze manier binnenkrijgen. Er zijn wel andere medicijnen die je tijdens de borstvoedingsperiode kunt gebruiken. Het is dus verstandig in deze periode weer goed te overleggen met de huisarts.

Al met al is Concerta een belangrijk medicijn, wat mensen met een aandachtsstoornis kan helpen beter te functioneren. Krijg je een nieuw medicijn voorgeschreven, dan moet je altijd letten op eventuele bijwerkingen. Iedereen reageert anders op medicijnen en bijwerkingen zijn nooit te voorspellen. Gebruik je Concerta, dan is het belangrijk elk jaar zorgverzekeringen te vergelijken en te kiezen voor de beste aanvullende verzekering. Zet alle kosten op een rijtje en zorg dat je nooit verrast wordt door een onverwachte rekening.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *