Zorgverzekering Bevalling 2021

Alle antwoorden op vragen over zorgverzekeringen bij bevallingen in 2021.

Wat voor soorten bevallingen zijn er allemaal mogelijk?

Er zijn veel verschillende soorten bevallingen mogelijk. Allereerst kan een kind natuurlijk op een natuurlijke manier geboren worden of door middel van een geplande keizersnee. Daarnaast zijn er verschillende locaties waarop de bevalling kan plaatsvinden. De meest gebruikelijke zijn in het ziekenhuis of thuis. Daarnaast geven sommige mensen ook de voorkeur aan bevallen in een kraamhotel of privékliniek. Naast locatie zijn er ook nieuwe methodes om te bevallen. Zo is de waterbevalling een steeds meer voorkomende manier van het ter wereld brengen van een baby. In dit artikel zal uitleg worden gegeven over de verschillende opties en welke opties worden gedekt door jouw zorgverzekering.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Ik wil gaan voor een thuisbevalling, wordt dit betaald door mijn zorgverzekering?

Ja thuisbevalling zit in het basispakket en zal dus worden betaald door alle zorgverzekeringen. Het staat dus altijd vrij om te bepalen of men thuis wil bevallen of in het ziekenhuis.

Ik wil bevallen in een kraamhotel, wordt dit betaald door mijn zorgverzekering?

Ja de bevalling in een kraamhotel zal worden vergoed vanuit het basispakket. Wel zal er moeten worden betaald voor de zorg in het kraamhotel door middel van een eigen bijdrage. Het grootste deel van de kosten zal wel worden vergoed. De eigen bijdrage zal uitkomen op 4,40 per uur.

Wordt het aangeraden om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor mijn bevalling?

Dit is volledig afhankelijk van jouw behoefte. Het is zeker mogelijk om een bevalling succesvol te laten verlopen tegen minimale kosten binnen het basispakket. Heb je behoefte aan cursussen voor de zwangerschap, lactactiekundige zorg of extra kraamzorg, dan kan het voordelig zijn om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit soort kosten worden namelijk alleen gedekt als je in het bezit bent van een aanvullende verzekering. Let wel op dat dit over het algemeen zo is. Er zijn ook zorgverzekeraars waarbij deze vormen van zorg wel in het basispakket zit. Het is dus belangrijk dit voor of tijdens de zwangerschap goed uit te zoeken.

 

Ik wil een waterbevalling, thuis of in het ziekenhuis, krijg ik de kosten vergoedt?          

Een waterbevalling zal voor de bevalling moeten worden gepland. Deze vorm van bevalling zal in veel gevallen niet in het basispakket vallen. Het kan wel in een aanvullende pakket van de zorgverzekering worden gedekt. Het is belangrijk om, indien je graag door middel van een waterbevalling jouw kind ter wereld wil brengen, te checken of jouw zorgverzekering dit dekt.

 

Ik wil bevallen in een privékliniek, wie gaat dit betalen?

Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en de dekking van de aanvullende verzekering. Over het algemeen zal bij een voorkeur voor een bevalling in een privékliniek zelf betaald moeten worden. Het is belangrijk om dit van tevoren goed te controleren.

 

Wat is een bevalling met medische indicatie precies?

Een bevalling met een medische indicatie is een speciale vorm van bevalling. Dit is een verzamelnaam voor alle bevallingen waarbij de kans op complicaties tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling hoger is dan normaal. Hierdoor moet je in het ziekenhuis bevallen onder het toezicht van een gynaecoloog. Wanneer is vastgesteld dat een zwangere vrouw behoefte heeft aan een bevalling met medische indicatie dan zal dit volledig worden gedekt door het basispakket van de verzekering.

Gaan de kosten van een bevalling af van mijn eigen risico?

De volgende zaken vallen niet onder het eigen risico:

  • Kraamzorg
  • Ziekenhuisopname
  • Echo’s die zijn voorgeschreven door de huisarts
  • Verloskundige hulp door een arts
  • Hulp die medisch noodzakelijk is
  • Een keizersnee die medisch noodzakelijk is
  • De verloskamer
  • De curettage na een miskraam.

En de volgende zaken zullen wel onder het eigen risico vallen:

  • De ambulance naar het ziekenhuis (indien nodig)
  • Een bloedonderzoek
  • Medische nazorg van een gynaecoloog die geen medische noodzaak heeft
  • Vlokkentest
  • Vruchtwaterpunctie
  • Geneesmiddelen
  • Abortus
  • Alle vormen van hulp bij het zwanger worden

Waar moet ik nog meer opletten bij het vergelijken van zorgverzekeringen als ik in 2021 een baby verwacht?

Wat vooral belangrijk is zijn jouw persoonlijke wensen. Verwacht jij veel nazorg nodig te hebben of heb jij behoefte aan zwangerschapscursussen, dan is het verstandig om een zorgverzekering met aanvullend pakket te nemen. Wil je de kosten van de zwangerschap zo laag mogelijk houden dan kan een basispakket voldoende zijn aangezien veel medisch noodzakelijke zorg door het basispakket is gedekt.

 

Ik wil na mijn bevalling gebruik maken van lactatiekundige hulp, wordt dit vergoedt door mijn zorgverzekering?

Nee dit zal niet vallen onder het basispakket en hiervoor zal je een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Let ook hier op dat de verschillende zorgverzekeraars, verschillende vormen van hulp aanbieden in hun aanvullende verzekering. Het is dus belangrijk om te checken of lactatiekundige hulp hieronder valt.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *