Zorgverzekering Beugel Kind/Volwassene 2021

Mijn kind heeft een beugel nodig, wordt dit betaald uit de (basis) zorgverzekering?

Normaal gesproken worden beugels niet door de basisverzekering gedekt. Wel is het mogelijk dat in het geval van een aangeboren afwijking er toch orthodontie vanuit de basisverzekering gedekt is. Dit gaat om uitzonderlijke gevallen. In de meeste gevallen zal er een aanvullende verzekering moeten worden afgesloten die orthodontie wel dekt. Dit is uiteraard afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt. Het kan ook nog verschil maken of het gaat over een kind van 18 jaar of jonger. In sommige gevallen worden namelijk beugels voor kinderen onder de 18 wel gedekt. Deze leeftijdsgrens is bij sommige zorgverzekeringen 22 jaar.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Mijn kind onder de 18 jaar heeft een beugel nodig in 2021, heb ik een extra aanvullende zorgverzekering nodig?

Het is altijd wijs om uit te zoeken in hoeverre jouw zorgverzekering je kinderen dekt. Dit verschilt namelijk per maatschappij. Er is wel een duidelijk onderscheid tussen de dekking van kinderen en volwassenen. Kinderen worden overwegend vaker gedekt voor gemiddeld hogere bedragen. In veel gevallen is echter alsnog een aanvullende verzekering vereist om de volledige kosten van orthodontie te dekken.

 

Ik heb als volwassene een beugel nodig in 2021, wordt dit vergoedt door mijn zorgverzekering?

Zoals eerder aangegeven is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk dat de beugel is gedekt door de basisverzekering. Het moet dan gaan om een ernstige (aangeboren) afwijking of een dusdanig probleem met de stand van de tanden of kaken. In dit geval kun je, afhankelijk van welke verzekeringsmaatschappij, worden gedekt door jouw basisverzekering. Alle gevallen hierbuiten moeten worden verzekert door middel van een aanvullende verzekering. Let wel op dat zelfs de zorgverzekeringen die sommige kosten dekken vanuit de basisverzekering grenzen stellen aan wat zij uitkeren. Zo hanteren verscheidene zorgverzekeringen een maximale dekking. Ook zijn er zorgverzekeringen die gebruik maken van een percentage van de kosten.

 

Welke aanvullende zorgverzekering heb ik nodig als volwassene als ik een beugel nodig heb?

Dit is afhankelijk van de pakketten die de zorgverzekeraars aanbieden. Het is belangrijk om voor het afsluiten van een aanvullend pakket goed te informeren of en hoeveel van jouw beugel kan worden gedekt. Ook is het belangrijk om te weten of er geen sprake is van een wachttijd. Dit is vooral belangrijk als je op korte termijn een beugel zou willen.

 

Wat betekent wachttijd bij het kiezen van een zorgverzekering indien ik of mijn kind een beugel nodig heeft?

In Nederland zal je afhankelijk van welke orthodontist je bezoekt met een wachttijd te maken krijgen. Dit zal per kliniek kunnen verschillen. Sommige verzekeraars hanteren hiernaast nog een wachttijd voor vergoeding. Dit wil zeggen dat je een paar maand tot maximaal een jaar verzekerd moet zijn voordat je recht hebt op een vergoeding. Dit is een belangrijk punt om uit te zoeken voordat je een verzekering afsluit. Deze wachttijd kan er namelijk voor zorgen dat jouw kind niet gedekt is voor zijn of haar beugel als het binnen hetzelfde jaar nodig is. Dit kan uiteraard worden opgelost door op tijd een verzekering af te sluiten. Ook kun je zoeken naar een verzekeringmaatschappij die geen wachttijd hanteert.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wat voor soorten beugels zijn er allemaal

Er zijn erg veel verschillende soorten beugels en binnen het vak van orthodontie komen er jaarlijks verscheidene innovatieve nieuwe beugels op de markt. Om het overzicht een beetje te bewaren zullen we kort ingaan op de meest belangrijke beugels die er op de markt verkrijgbaar zijn. In hoofdlijnen kunnen we onderscheid maken tussen uitneembare en vastzittende beugels. Daarnaast zijn er beugels die goed zichtbaar zijn en sommige die minder duidelijk herkenbaar zijn. Ook is er een verschil tussen nachtbeugels of beugels die 24/7 moeten worden gedragen. De verschillende beugels zijn:

  • De expansiebeugel
  • Het plaatje
  • De activator
  • Brackets of slotjesbeugel
  • Linguale techniek (onzichtbare beugel)
  • Invisalign (onzichtbare beugel)
  • Jasper Jumper
  • Sutuur-expansie aparaat
  • Spalken

De expansiebeugel wordt vooral gebruikt om de bovenkaak meer structuur te geven. Deze beugel verbreed de bovenkaak. Dit is vooral in gevallen waar een te smalle bovenkaak niet goed aansluit op de onderkaak. In deze beugel zit een schroefje. Dit schroefje kan worden aangedraaid om de bovenkaak te verbreden.

Het plaatje is ook een beugel die meestal wordt gebruikt in de bovenkaak. Deze beugel kan één tand verplaatsen. Ook worden plaatjes gebruikt om s ’nachts te dragen.

De activator is een beugel die gemaakt is uit kunsthars. Op het kunsthars zijn metalen dragen bevestigd. Het gaat bij deze beugel niet om het verplaatsen van de tanden maar deze beugel is gemaakt om de onderkaak te stimuleren om verder te groeien. Deze beugel noemt men ook wel een blokbeugel. De dubbele beugel is ook een gangbare term. Een aktivator is vaak de eerste stap voordat er over wordt gegaan naar een andere beugel. De aktivator is uitneembaar en de boven en onderbeugel zitten aan elkaar vast. Deze beugel is makkelijk schoon te maken door hem uit te doen en je tandenborstel ervoor te gebruiken.

De slotjesbeugel is misschien wel de meeste bekende vaste beugel. Deze beugel verplaats toen en je kunt deze beugel niet zelf uit de mond halen. De slotjes (officieel brackets genoemd) worden op alle tanden en kiezen gezet door het gebruik van lijm. De kiezen krijgen een extra fundering door middel van een metalen band. Door deze slotjes wordt een draad gelegd en deze kan door middel van een elastiek worden vastgezet. De slotjes zijn er in allerlei kleuren. Ze zijn ook verkrijgbaar in onzichtbare vorm maar deze variant is vaak duurder dan de gewone slotjes.

De linguale techniek zorgt voor een slecht zichtbare beugel. Dit kan handig zijn voor mensen die zich schamen voor het dragen van een beugel. Deze slotjes worden aan de binnenkant van de tanden en kiezen geplaatst. Deze beugel vereist meer controle momenten met de orthodontist. De technische kosten liggen ook hoger. Dit maakt deze beugel één van de duurdere opties. Ook het schoonhouden van deze beugel kost meer tijd dan de normale slotjesbeugel, het is namelijk lastiger te zien. Het kost dus een beetje moeite om een mooi gebit te krijgen zonder dat mensen zien dat je een beugel draagt.

 De invisalign beugel corrigeert het hele gebit door middel van het gebruik van onzichtbare hoesjes die je uit kunt doen. Dit is op maat gemaakt en zal ook duurder uitvallen.

De Jasper Jumper is een vaste beugel die de boven en de onderkaak beter op elkaar zet. Deze beugel maakt gebruik van een veer tussen de boven en onderkaak.

Bij een sutuurexpansie apparaat verbreedt men wederom de bovenkaak. Bij deze beugel moet de orthodontist meerdere keren per weer de beugel aandraaien. Controles hiervoor komen dus vaker voor.

Tenslotte zijn er nog spalken. Dit zijn dunne draadjes die met lijm aan elke tand zijn geplakt. In de bovenkaak is dit van hoektand naar hoektand. De spalken zorgen dat de tanden extra steun krijgen om in een rechte houding te blijven staan. Dit kan helpen om een rechter gebit te krijgen. Onderhoud van spalken is soms problematisch. Zodra er één spalk los zit moet er vrijwel gelijk een afspraak met de orthodontist worden gemaakt. Bij het te lang loszitten van de spalk kan er namelijk verschuiving van de tanden ontstaan. Spalken worden er over het algemeen, behalve voor tijdelijke ingrepen, niet uit gehaald.

Betaald mijn zorgverzekering ook een invisalign beugel?

Dit is volledig afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt en wat er gedekt is door het aanvullende pakket van deze zorgverzekering.

 

Gaan de kosten van een beugel van mijn eigen risico af?

Ook bij deze vraag is het afhankelijk welke zorgverzekering je hebt. Sommige zorgverzekeringen hanteren een eigen risico over het gehele pakket en sommigen hanteren een eigen risico per groep. Het is daarom belangrijk om dit van tevoren goed uit te zoeken.

 

Wat zijn een aantal tips als ik of mijn kind volgend jaar een beugel nodig hebben en ik zorgverzekeringen ga vergelijken?

 

Het is belangrijk om te kijken naar wat er allemaal is gedekt in het basispakket. Dit komt voor kinderen namelijk bij sommige zorgverzekeraars voor. Vervolgens is het verstandig om de prijzen van de aanvullende verzekeringen te vergelijken en ook te controleren of er sprake is van een maximum bedrag van dekking of een bepaald percentage van de kosten. Vervolgens is het ook belangrijk om te weten of de verzekeraars een aanvullende medische geschiedenis van jou willen weten. Sommige zorgverzekeraars weigeren namelijk aanvullende verzekeringen in het geval er een directe behoefte op de korte termijn is naar een beugel. Dit kan belangrijk zijn als je binnen een jaar een beugel voor jouw kind wil.

Wat is de beste zorgverzekering als ik een beugel nodig heb in 2021?

Dit is een vraag waar geen algemeen antwoord op gegeven kan worden. Dit is volledig afhankelijk van jouw wensen in kwaliteit, hoogte van de kosten en hoogte van de dekking. Er van uitgaande dat de totale kosten voor orthodontie hoog gaan uitvallen doet zilveren kruis het in Nederland erg goed. Zij hebben de goedkoopste verzekering met volledige dekking.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *