Ziektekostenverzekering 2021

Wat is een ziektekostenverzekering?

De ziektekostenverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat jij gedekt bent voor je ziektekosten. De meeste kosten van bijvoorbeeld medisch advies, behandelingen, medicijnen, gebruik van bepaalde hulpmiddelen en andere zaken die nodig zijn om je gezondheid te bewaren worden door deze verzekering gedekt. Meestal biedt de verzekering een volledige of gedeeltelijke vergoeding. Dit is ook sterk afhankelijk van welke verzekeraar jij hebt. Er zijn veel verschillende verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Dit moeten allemaal hetzelfde basispakket kunnen bieden die door de regering is bepaald. Dit systeem zorgt ervoor dat iedereen gebruik kan maken van de zorg ongeacht de achtergrond of financiële situatie.

Dat wij dit in Nederland zo geregeld hebben is een groot voorrecht. Het is namelijk niet overall ter wereld zo. In het grootste deel van de wereld moeten mensen zelf voor hun ziektekosten betalen. Dit kan voor situaties zorgen waar mensen wel gered kunnen worden maar het niet kunnen betalen. Dit is niet alleen het geval in derde wereld landen maar ook in ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten staat het systeem echter wel ter discussie en pleiten veel mensen voor de invoering van een soortgelijk systeem zoals wij dat kennen.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wat is het verschil tussen een basis ziektekostenverzekering en een aanvullende ziektekostenverzekering?

De basis ziektekostenverzekering is wettelijk vastgesteld en voor alle verzekeraars hetzelfde. Dit zijn de standaard ziektekosten die altijd moeten worden vergoed door de verzekeraar. Daarnaast zijn er meer ziektekosten die niet vallen onder de basisverzekering. Nederlanders zijn er vrij in om deze kosten te verzekeren. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Je kunt er daarom voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekeringen zijn in veel gevallen voor elk bedrijf anders. Het is dus belangrijk om de verschillende aanvullende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken voordat je een polis afsluit.

 

Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?

 

Het belangrijkste verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis is dat je bij een restitutiepolis zelf de keuze hebt welke arts jij wil. Dit zal bij de restitutiepolis geen invloed hebben op de vergoeding die je krijgt. Bij de naturapolis is dit niet zo.

 

Wat is het eigen risico bij een ziektekostenverzekering?

Het eigen risico is het gedeelte dat jij zelf elk jaar moet betalen. Dit eigen risico is noodzakelijk om de ziektekosten te kunnen blijven financieren. Iedereen betaald hierdoor een beetje van zijn ziektekosten maar mensen die langdurig ziek zijn worden beschermd. Het eigen risico is de afgelopen jaren gelijk gebleven. Het komt ook voor 2021 op 385 euro te staan. Wanneer een patiënt over dit bedrag heen gaat dan hoeft hij of zij niet meer zelf te betalen. De verzekeringsmaatschappij zal de rest van de kosten vergoeden.

 

Wat gaat er in 2021 allemaal veranderen op het gebied van ziektekostenverzekering?

Het is nog niet volledig duidelijk wat er allemaal gaat veranderen op het gebied van ziektekostenverzekeringen in 2021. Wat we al weten is dat met Prinsjesdag een stijging van 3 euro in de maand is bekend gemaakt door de regering. De eerste zorgverzekeraar is inmiddels met zijn premie naar buiten gekomen en deze premie viel 6 euro duurder uit dan 2019. Dit is dus het dubbele van wat de regering bekend heeft gemaakt. Of de andere polissen ook zo fors stijgen is nog niet duidelijk. Wel weten we dat deze grote stijging te maken heeft met enerzijds de stijgende ziektekosten en anderzijds de krimpende reserves van de verzekeraars. De reserves werden namelijk  gebruikt om een kunstmatig lage prijs in stand te houden. Nu deze reserves op beginnen te raken kan er dit jaar nog maar 2 euro per maand aan korting worden gegeven uit de reserves in plaats van 5 zoals vorig jaar. Dit zorgt dus voor de extra 3 euro stijging. We weten inmiddels ook dat het eigen risico voor 2021 hetzelfde blijft. Het eigen risico zal 385 euro per jaar zijn.

 

Wie zijn er allemaal verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben?

 

Iedere inwoner van Nederland is verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Kinderen kunnen nog bij hun ouders op de ziektekostenverzekering staan.

Ik ga naar het buitenland, is mijn ziektekostenverzekering daar ook geldig?

In sommige gevallen wel. Het is belangrijk dat je dit voordat je op reis gaat goed controleert. Als je van mening bent dat er niet genoeg is gedekt dan kun je een aanvullende reisverzekering afsluiten.

 

In welke periode kan ik overstappen naar een andere ziektekostenverzekering?

Je hebt tot 31 december 2019 om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit kun je zelf gemakkelijk online doen.

 

Hoe krijg ik een zo goedkoop mogelijke ziektekostenverzekering?

Op het internet kun je gemakkelijk vinden welke zorgverzekeraar het goedkoopste basispakket aanbied. Je kunt er dus voor kiezen om alleen gebruik te maken van het basispakket. Of dit uiteindelijk voor jou ook goedkoper gaat uitvallen is natuurlijk wel de vraag. Als je veel ziektekosten maakt in dat jaar dan kan het beter zijn om ook een aanvullende verzekering af te sluiten omdat anders de kosten erg hoog op kunnen lopen.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Waar moet ik op letten als ik ziektekostenverzekeringen ga vergelijken?

Allereerst moet je de betrouwbaarheid van de vergelijkingswebsite checken. Sommige websites zijn namelijk minder onafhankelijk dan andere. Daarnaast moet je natuurlijk goed duidelijk beoordelen welke zorg jij nodig gaat hebben. Zodra je dit op een rijtje hebt gezet, kun je vervolgens de belangrijke punten aflopen en de verschillende zorgverzekeraars vergelijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *