Wanbetaler Zorgverzekering 2021

De wanbetaler zorgverzekering; wat moet jij weten en wat zijn de gevolgen

Als je jouw zorgverzekering niet betaald dan kun je een wanbetaler zorgverzekering krijgen. Dit is natuurlijk geen wenselijke situatie en het is vervelend als je hierin verkeerd. Is dit je toch overkomen dan kan dit artikel helpen om te weten waar je aan toe bent.

Wat is een wanbetaler zorgverzekering?

In de Zorgverzekeringswet (ZVW) staat de regeling wanbetalers. Dit is een regeling die is ingesteld om het aantal onverzekerde mensen in Nederland zo laag mogelijk te houden. Het is namelijk problematisch wanneer mensen geen zorg meer kunnen ontvangen als zij niet betalen. Door deze regeling kunnen patiënten die een premieschuld hebben opgelopen nog steeds verzekert zijn. Wanneer de schuld te ver oploopt dan vallen zij onder de regeling wanbetalers. Dit is in Nederland na 6 maanden achterstand. Hier gaat wel een heel proces aan vooraf. De zorgverzekeraar zal eerst een herinnering sturen dat de premie moet worden voldaan. Hierna volgt er een aanmaning en een officiële betalingsherinnering. Als je na 4 maanden nog geen actie hebt ondernomen dan stuurt de zorgverzekeraar nog een brief met daarin de waarschuwing dat als er geen actie onderneemt je zal worden aangemeld bij het centraal administratie kantoor (CAK). Als je vervolgens bent aangemeld als wanbetaler dan krijg je een wanbetaler zorgverzekering.

 Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wat zijn de gevolgen als ik mijn zorgverzekering niet betaal?

De gevolgen op korte termijn zijn te overzien. Je krijgt aanmaningen en deze zullen vervolgens wel moeten worden voldaan. Als je echter meer dan 6 maanden niet betaald dan zal dit als consequentie hebben dat je wordt gezien als wanbetaler bij het CAK.

 

Wanneer krijg ik met het CJIB te maken als ik wanbetaler ben met mijn zorgpremie?

Het CAK heeft de bevoegdheid om beslag te leggen op inkomen, uitkering of je pensioen. Elke maand dat je wanbetaler bent betaal je namelijk geen premie voor de zorgverzekering maar een wettelijk vastgestelde bestuursrechtelijke maandpremie. Deze premie was 138,50 in 2019. Zodra het CAK niet in staat is om door middel van beslaglegging aan het geld te komen dan schakelen zij het Centraal justitieel Incassobureau in om de premie te innen.

Ik ben wanbetaler geweest van mijn zorgverzekering, wordt dit gemeld bij het BKR?

Nee bij een betalingsachterstand van de zorgverzekering wordt je niet ingeschreven bij het BKR. Wel kan je worden gezien als wanbetaler bij het CAK en dit kan ervoor zorgen dat je een bestuursrechtelijk maandpremie moet betalen.

 

Wat is het CAK, en wanneer wordt ik daar aangemeld?

Het CAK is het centraal administratie kantoor. Je zal daar worden aangemeld als je meer dan 6 maand je zorgpremies niet hebt betaald. Hier gaat wel een heel proces van waarschuwingen aan vooraf. CAK is een orgaan met veel bevoegdheden, het is dus beter om te zorgen dat je je jouw premie betaald hebt voordat het CAK eraan te pas komt.

 

Ik kan mijn zorgpremie niet betalen, kan ik hulp krijgen van de gemeente?

Ja als het niet lukt om van je schulden af te komen dan kun je contact opnemen met jouw gemeente. Het is zelfs aan te raden om dit op tijd te doen want zij kunnen jou daar goed bij helpen. Vraag naar een schuldhulpverlener en plan een afspraak in. Als je schulden hebt waar je niet vanaf komt dan is dat een goede reden om contact te zoen. Samen kan dan alles op een rij worden gezet en een plan van aanpak worden gemaakt.

 

Ik ben wanbetaler, kan ik nog wel overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Nee. Het is niet mogelijk om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen als je je premies niet betaald hebt. Als je echt een andere zorgverzekeraar wil dan zou je eerst je schulden moeten afbetalen. Zodra je voor het eind van het jaar je schulden betaald hebt dan ben je nog op tijd om op een andere zorgverzekeraar over te stappen.

 

Ik zit in de schuldhulpverlening, moet ik toch nog mijn zorgpremie betalen?

Nee. Zodra je bij het CAK als wanbetaler staat genoteerd dan zal je geen zorgpremies meer betalen tot je de achterstand hebt voldaan. Wel moet je een bestuursrechtelijke premie betalen die in 2019 is vastgesteld op 138,50 euro.

 Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Ik heb hulp nodig bij al mijn schulden, wat kan ik het beste doen?

Je kan het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je gemeente. Die kunnen je goed helpen bij dit probleem en zorgen dat je met de juiste specialist in contact komt. Wellicht dat er regelingen kunnen betalen met de instanties waar je geld aan verschuldigd bent. Het is verstandig om dit vroegtijdig te doen omdat incassokosten vaak kunnen zorgen voor een exponentiële groei van de schulden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *