Veranderingen zorgverzekering 2021

Wat gaat er allemaal veranderen op het gebied van zorgverzekeringen in 2021?

Het is weer bijna einde van het jaar en 2021 is weer in zicht, tijd om eens te kijken wat de veranderingen op het gebied van zorgverzekeringen jij in 2021 allemaal kunt verwachten. Elk jaar zijn er weer een hoop kleine en grote veranderingen die van invloed kunnen zijn op jouw persoonlijke leven. Ongeveer twee op de drie mensen gaat de veranderingen van 2021 merken in zijn persoonlijke situatie, deze veranderingen kunnen dus ook financiële gevolgen hebben voor jou. Wij zullen hieronder de grootste veranderingen voor 2021 met jou doornemen en indien nodig uitleggen wat de verandering precies inhoudt.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

  1. De zorgpremie voor 2021 gaat weer omhoog

De gemiddelde maandelijkse zorgpremie gaat in 2021 met 3 euro omhoog, dit is iets hoger dan de voorspellingen. De stijging van de zorgpremie komt doordat de zorgkosten ook in 2021 verder zullen stijgen. De stijgende zorgkosten komen onder meer doordat mensen steeds ouder hebben en dus meer medicijnen en zorg nodig hebben. De definitieve premies zijn nog bekend maar houdt dus rekening met een stijging van ongeveer 3 euro in de maand, of 36 euro op jaarbasis. Vanaf 12 November zijn alle zorgverzekeraars verplicht om hun maandelijkse premie bekend te maken, vanaf die datum kan je ook overstappen als je op zoek bent naar een lagere premie. Afgelopen jaar gingen de zorgpremies ook al omhoog en de verwachting is dat dit ook de komende jaren gaat gebeuren met name door de vergrijzing.

  • Veranderingen op het gebied van collectieve zorgverzekeringen in 2021

Veel mensen zijn verzekerd via een collectieve zorgverzekering van bijvoorbeeld hun werkgever of de vakbond. Helaas wordt de korting op collectieve zorgverzekeringen in 2021 verlaagd van 10 tot 5 procent. Maak jij gebruik van een collectieve zorgverzekering dan ga jij per jaar ongeveer tussen de 60 en 90 euro meer betalen aan zorgpremie. De korting wordt dus lager dus om een lagere premie te krijgen kan het interessant zijn om eens naar zorgverzekeringen te kijken zonder collectiviteit. Er zijn een aantal budgetpolissen beschikbaar die aanzienlijk goedkoper zijn, zeker aantrekkelijk voor jonge en gezonde mensen die niet vaak gebruik hoeven te maken van zorg. Ben jij al jaren collectief verzekert dan is nu het moment aangebroken om eens te kijken of het goedkoper kan in 2021. Ongeveer 65 procent van de Nederlanders heeft een collectieve verzekering en dan vooral via een van de grote verzekeraars, dus grote kans dat jij ook last krijgt van deze prijsverhoging. Ook op het gebied van transparantie gaat het een en ander veranderen. De minister wil dat zorgverzekeraars duidelijker gaan communiceren hoe hoog en waarop de korting precies is die via het collectiviteit wordt aangeboden.

  • Aanvullende zorgverzekeringen worden steeds kariger

De aanvullende verzekeringen zoals bijvoorbeeld de tandartsverzekering wordt steeds minder interessant. De premies voor aanvullende zorgverzekeringen gaan ook in 2021 verder omhoog. Daarnaast gaan de vergoedingen die je terugkrijgt ook omlaag. Dit komt onder andere doordat steeds minder mensen aanvullend verzekert zijn. De mensen die wel aanvullend verzekert zijn maken meer gebruik van deze dekking. Door deze twee omstandigheden zijn de zorgverzekeraars genoodzaakt om de premies te verhogen. Als reden wordt aangegeven dat deze aanvullende zorgverzekeringen anders niet meer kostendekkend zijn te maken. Ook het aantal aanbieders van aanvullende verzekeringen met onbeperkt fysiotherapie wordt ieder jaar kleiner. Maak jij vaak gebruik van fysiotherapie dan heb je nog maar weinig keus. Probeer als je aanvullende verzekeringen gaat vergelijken altijd uit te zoeken of een aanvullende verzekering wel echt goedkoper is of dat je beter de behandelingen uit eigen zak kunt betalen.

  • Eigen risico vervalt voor stoppen met roken hulp

Wil jij in 2021 stoppen met roken en heb je daar professionele hulp bij nodig, goed nieuws. Als jij een speciaal programma gaat volgen voor het stoppen met roken gaan de kosten hiervan niet meer af van je eigen risico. Een goed moment om dus serieus na te denken om hulp te zoeken bij het stoppen met roken. Neem contact op met jouw huisarts om te vragen welke behandeling het beste bij jou past.

  • Veranderingen basispakket 2021

Zoals ieder jaar zijn er ook komend jaar een aantal veranderingen in het basispakket. Onder meer nieuwe medicatie tegen longkanker worden voortaan vergoedt vanuit het basispakket. Het gaat om de medicijnen Durvalumab en Abemaciclib. Ook voor patiënten die MS hebben komt er een medicijn in het basispakket. Het gaat om het medicijn Fampyra, dat het loopvermogen verbetert van mensen met MS. Ook de logeervergoeding voor mensen die ver moeten reizen voor een behandeling gaat in 2021 omhoog. De vergoeding wordt maximaal 75 euro per nacht. Deze logeervergoeding geldt alleen als er geen opname is voor een behandeling. Je kunt dan overnachten in een appartement of hotel indien de behandeling niet op korte reisafstand is. Deze logeervergoeding geldt trouwens alleen voor mensen die recht hebben op zittend ziekenvervoer. Ook het experiment met de NIPT test voor zwangere vrouwen wordt verlengd. Wel moet er 175 euro eigen bijdrage worden betaald voor deze NIPT test.

Belangrijke data om in de gaten te houden als je wilt anticiperen op alle veranderingen van de zorgverzekering in 2021:

12 November 2019:  De dag dat alle premies van alle zorgverzekering bekend zijn. Vanaf dit moment kan je zorgverzekeringen 2021 gaan vergelijken.

31 December 2019: Dit is de laatste dag waarop jij jouw huidige zorgverzekering kunt opzeggen.

31 Januari 2021: Dit is de allerlaatste dag waarop jij een nieuwe zorgverzekering voor 2021 kunt afsluiten, mits jij jouw huidige zorgverzekering voor 31 December hebt opgezegd.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *