Diabetes zorgverzekering 2021

Diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd is een ziekte die veel Nederlanders treft. Wereldwijd leiden zo’n 180 miljoen mensen aan diabetes, waarvan 800.000 Nederlanders. Diabetes is daarom een ziekte dat grote aandacht heeft bij het ministerie van Volksgezondheid. Daarbij wordt vooral werk gemaakt om de diabeteszorg te verbeteren en hoe in sommige gevallen voorkomen kan worden dat mensen diabetes ontwikkelen. Wat is diabetes eigenlijk en in hoeverre wordt diabeteszorg van je zorgverzekering vergoed?

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker, oftewel de bloedglucosewaarden niet meer in balans kan houden. Hierbij speelt het hormoon insuline een belangrijke rol. Suikers in het bloed kunnen alleen worden opgenomen als er voldoende insuline aanwezig is. Insuline wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Wanneer iemand diabetes heeft, wordt er niet of niet voldoende insuline door het lichaam zelf aangemaakt. Soms reageert het lichaam niet meer of onvoldoende op insuline.

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

Diabetes is te onderscheiden in diabetes type 1 en diabetes type 2. Beide soorten lijken op elkaar, maar zijn wel degelijk heel verschillend. Het meest voorkomende type diabetes is type 2. Ruim 9 van de 10 mensen met diabetes hebben deze vorm. Bij deze vorm van diabetes heeft het lichaam te weinig insuline of het lichaam is ongevoelig voor insuline geworden en kan hier niet meer goed op reageren. Het is een vorm van diabetes die vooral voorkomt na het 40e levensjaar. In het verleden werd diabetes type 2 ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Ouderdom en overgewicht kunnen mede een oorzaak zijn van ontwikkelen van diabetes type 2. Patiënten met type 2 diabetes krijgen meestal medicijnen en soms moet er insuline gespoten worden.

Diabetes type 1 komt voor bij 1 op de 10 mensen met diabetes. In dit geval maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Het afweersysteem vernietigd hierbij de cellen die insuline moeten aanmaken. Het is dus een fout in het afweersysteem. Diabetes type 1 is een vorm die vaak al op jonge leeftijd ontstaat. Het wordt daarom ook wel eens jeugddiabetes genoemd. Patiënten met diabetes type 1 moeten altijd insuline in het lichaam spuiten en vaak dragen zij een insulinepomp, waardoor het lichaam automatisch de nodige insuline krijgt. Is diabetes type 2 vooral ook erfelijk bepaald, diabetes type 1 kun je ook krijgen zonder dat dit erfelijk bepaald is.

Symptomen van diabetes

Diabetespatiënten kunnen last krijgen van allerlei symptomen. Al zijn er ook patiënten met diabetes type 2 die geen symptomen hebben. Het meest bekende symptoom is dat mensen met te hoge bloedglucosewaarden veel moeten plassen en soms extreem veel drinken. Blaasontsteking is ook een klacht dat bij suikerpatiënten meer dan gemiddeld voorkomt, alsmede extreme vermoeidheid en slaperigheid. Veel patiënten krijgen ook last van de ogen en in het ergste geval kan blindheid optreden. Er is ook een vergrote kans op niet helende of slecht helende wonden. Omdat diabetes vooral ook ouderen treft en zij vaak voetproblemen hebben, moeten diabetespatiënten hun benen en voeten regelmatig laten controleren.

Hoe kun je je laten testen op diabetes en wordt dit vergoed door de zorgverzekering?

Wanneer je symptomen ervaart van diabetes, dan kun je je laten testen. Dit kan gewoon bij de huisarts. Met een vingerprik kan hij bloed afnemen en controleren of je diabetes hebt. Je kunt ook naar een gespecialiseerde arts gaan, die dan een buisje bloed afneemt en in het laboratorium laat onderzoeken. Dit is de meest betrouwbare methode en zo kan ook goed vastgesteld worden welk type diabetes je hebt. Normaliter valt een huisarts niet onder het eigen risico van je zorgverzekering, maar dit is niet van toepassing bij het doen van een bloedonderzoek. Ook wordt je eigen risico aangesproken als je een gespecialiseerde arts raadpleegt. In de meeste gevallen zullen de kosten van een huisarts of gespecialiseerde arts lager zijn dan de grens van het eigen risico. Dit houdt dan in dat je het testen op diabetes zelf moet betalen. De jaarlijkse controle bij een gespecialiseerde arts valt gewoon onder de vergoeding uit het basispakket.

Welke geneesmiddelen en hulpmiddelen zijn er en wat wordt vergoed door de zorgverzekering?

De meeste diabeteszorg valt gewoon onder de basis zorgverzekering. Als je geneesmiddelen, zoals medicijnen of insuline voor een insulinespuit krijgt voorgeschreven door je huisarts of internist, zal dit altijd door je basis zorgverzekering worden vergoed. Houd wel rekening met het eigen risico, want dit moet je altijd eerst betalen. Ook hulpmiddelen vallen onder de basis zorgverzekering, maar wel met enkele voorwaarden.
• Insulinepen – maximaal 1x per 3 jaar.
• Prikpen – maximaal 1x per 2 jaar.
• Insulinepomp – maximaal 1x per 4 jaar.
• Bloedsuikermeter – maximaal 1x per3 jaar.
• Teststrips – Afhankelijk hoe vaak je insuline moet spuiten maximaal 100 of 400 per kwartaal.

Bij meerverbruik van hulpmiddelen moet je altijd contact met je zorgverzekering opnemen of dit voor vergoeding in aanmerking komt. Wanneer je zorgverzekeraar geen contract heeft met de leverancier van de hulpmiddelen, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een lagere vergoeding. Ook hulpmiddelen vallen onder het eigen risico. Je hoeft voor hulpmiddelen geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten, want van hieruit vindt geen vergoeding van hulpmiddelen plaats.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Zwangerschap en diabetes

Heb je diabetes en wil je zwanger worden in 2021? Dan moet je rekening houden met eventuele extra (preventieve) zorg. Je loopt als diabetespatiënt namelijk extra risico. Je blijft gewoon je medicijnen nemen of insuline spuiten en je moet je wat vaker laten controleren. Meestal zal de verloskundige de zorg overdragen aan de gynaecoloog. De bevalling zal ook altijd in het ziekenhuis plaatsvinden. Heb je geen diabetes, maar wel zwanger, dan kun je ook last krijgen van zwangerschapsdiabetes. Dit is een tijdelijke vorm van diabetes en kan ontstaan omdat je niet meer insuline aanmaakt terwijl dit wel moet. Ook kun je tijdens een zwangerschap minder gevoelig voor insuline worden. In de meeste gevallen geldt dezelfde zorg als wanneer je zwanger wordt als diabetespatiënt, maar krijg je ook een behandeling voorgeschreven. Dit zal meestal een dieet zijn via een diëtist. Bij ernstige zwangerschapsdiabetes krijg je eventueel medicijnen of moet je insuline spuiten. Vrijwel altijd is zwangerschapsdiabetes na de bevalling verdwenen.

Vergoeding van dieetadvies

Mensen met diabetes kunnen veel baat hebben bij goed voedingsadvies. Daarvoor moeten zij naar een diëtist. De diëtist kan je helpen je met voedingsgewoonten, eetgedrag en leefstijl en hoe je door op gewicht te blijven je bloedsuiker op peil houdt. Voor zowel diabetespatiënten als patiënten zonder diabetes wordt een diëtist gedeeltelijk vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Per kalenderjaar heb je recht op drie behandeluren. Dit is relatief weinig, dus in dat geval kan een aanvullende zorgverzekering een goede aanvulling op het basispakket zijn. Hoeveel behandelingen en hoe hoog de vergoeding is, kan per zorgverzekeraar verschillen. Normaliter geldt ook voor een diëtist een eigen risico, maar als de diëtist onderdeel is van ketenzorg, geldt er geen eigen risico.

Vergoeding van voetzorg

Voetproblemen komen erg veel voor bij diabetespatiënten. Daarom is een bezoek aan een voetspecialist voor mensen met diabetes geen overbodige luxe. Dit kan een pedicure zijn, maar ook een podoloog. Of je recht hebt op vergoeding vanuit de basis zorgverzekering, hangt af van je zorgprofiel die de huisarts of gespecialiseerde arts vaststelt. Hoe hoger het zorgprofiel, des te hoger de vergoeding. Bij zorgprofiel 0 is er geen vergoeding. Bij zorgprofiel 1 krijg je enkel een jaarlijks voetonderzoek vergoed, wat overigens niet onder het eigen risico valt. Vanaf zorgprofiel 2 t/m 4 krijg je ook behandelingen van de nodige voetzorg vanuit het basispakket vergoed. Ook dan geldt er geen eigen risico. Heb je een zorgprofiel van 1, dan krijg je voetzorg niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar kun je met een aanvullende zorgverzekering wel in aanmerking komen voor bepaalde voetzorg.

Fiscaal aftrekbare kosten voor diabetespatiënten

In bepaalde gevallen zijn zorgkosten fiscaal aftrekbaar. Voorwaarde is dat dit alleen voor kosten geldt die niet door je zorgverzekering vergoed worden. Daarnaast moet je boven een bepaald drempelbedrag komen om de kosten te kunnen aftrekken. De volgende kosten zijn voor diabetespatiënten fiscaal aftrekbaar in 2021:
• Vervoerskosten naar een arts of behandelaar met openbaar vervoer, taxi of eigen auto.
• De premie die je betaald voor een verzekering voor je insulinepomp.
• Medicijnen en hulpmiddelen die niet onder vergoeding zorgverzekering vallen.
• Dieetkosten die niet onder vergoeding zorgverzekering vallen.

Waar op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen voor 2021?

In principe is het zo dat alle diabeteszorg onder de basis zorgverzekering valt. Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken, dan zal dit zinvol zijn voor aanvullende zorgverzekeringen. Een aanvullende zorgverzekering kan handig zijn als je gebruik wilt maken van meer aanvullende zorg, zoals extra dieetzorg en voetzorg. Maar heb jij geen klachten en zorg nodig, dan is een aanvullende zorgverzekering niet perse nodig, hiermee bespaar je dan premie. Ben je lid van Diabetesvereniging Nederland (DVN)? Dan kun je vanuit je aanvullende zorgverzekering een vergoeding krijgen voor het lidmaatschap.

Waar op letten als je met diabetes naar het buitenland op vakantie gaat?

Laat je als diabetespatiënt niet beperken door niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Dit is namelijk heel goed mogelijk. Heel belangrijk is dat je voldoende voorraad medicijnen of insuline in huis hebt dat je kunt meenemen. Vooral als je insuline spuit, is het belangrijk dat je de insuline op de juiste temperatuur vervoerd en bewaard. Let tijdens je vakantie gewoon heel goed op je lichaam, omdat je suikergehalte in andere omstandigheden anders kan reageren. Je zult dan volop van je vakantie kunnen genieten zonder beperkingen.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *