Consumentenbond Zorgverzekering

Waarom zou ik gebruik maken van de zorgvergelijker 2021 van de Consumentenbond?

Ieder jaar verandert de dekking van de zorgverzekering. Daarnaast worden de premies ook ieder verzekeringsjaar bekend gemaakt. De wijziging in de dekking en de verandering in premie zijn belangrijke redenen voor verzekerden om over te stappen. Ben je bijvoorbeeld afhankelijk van een bril of fysiotherapie, dan is het verstandig om kritisch te kijken naar de dekking voor het nieuwe verzekeringsjaar. Door gebruik te maken van de zorgvergelijker 2021 weet je na slechts enkele handelingen direct welke verzekeraar het beste bij je past en welke premie je daar gaat betalen. Je bespaart hier veel tijd en uitzoekwerk mee.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wanneer worden de zorgpremies van 2021 bekend gemaakt?

Ieder jaar heb je tot 31 december de tijd om de verzekering bij je huidige zorgverzekeraar op te zeggen. Het is dan ook wel erg prettig dat je voldoende tijd hebt om een overweging te maken of overstappen voor jou beter is. Daarom is het verplicht gesteld dat iedere zorgverzekeraar uiterlijk 12 november 2019 de nieuwe premie voor 2021 bekend heeft gemaakt. Toch zijn er een aantal verzekeraars die al veel eerder hun premies bekend maken. DSW is vaak de eerste die aangeeft wat de nieuwe premies van 2021 gaan worden, meestal is dit kort na Prinsjesdag in september. Andere grote namen als Menzis, VGZ, CZ en Zilveren Kruis volgen kort daarop met de bekendmaking van de nieuwe premies. Dit geeft dan direct al een tendens van de stijging, of daling, van de premie van het komende jaar. De dekking van de basisverzekering zal door de overheid worden bepaald. De premie voor de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen zal echter door de verzekeraars uiterlijk voor 12 november bekend worden gemaakt.

Ik ben niet lid van de Consumentenbond, kan ik toch gebruik maken van de zorgvergelijker 2021?

De zorgvergelijker van de Consumentenbond is een ideaal middel om in een handig overzicht duidelijk te krijgen welke zorgverzekeraar en dekking het beste bij je past. Je kan hier ook eenvoudig gebruik van maken als je geen lid bent van de Consumentenbond. Het advies wat uit de zorgvergelijker naar voren komt, is een 100% onafhankelijk advies. De onafhankelijkheid van het advies uit de zorgvergelijker van de Consumentenbond vloeit voort uit het feit dat de vergoeding die zij krijgen voor iedere verzekeraar gelijk is. Is er een verzekeraar die geen vergoeding geeft? Dan komt deze verzekeraar alsnog naar voren in de zorgvergelijker.

Kan ik via de Consumentenbond ook gebruik maken van een collectief/collectiviteitskorting?

De Consumentenbond betrekt de meest uiteenlopende verzekeraars in hun aanbod in de zorgvergelijker. Er is bewust gekozen voor zorgverzekeraars die zich richten op de algemene consument. Hierbij worden collectieven en verzekeringen voor specifieke doelgroepen niet getoond. Een collectieve verzekering kan je vaak via je werkgever of via de gemeente afsluiten.

Kan ik ook een aanvullende verzekering afsluiten via de Consumentenbond?

Een aanvullende verzekering sluit je af wanneer je zorg nodig hebt die niet vanuit de basisverzekering wordt gedekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een behandeling bij een tandarts, het aanschaffen van een bril of fysiotherapie. Verwacht je dat je het komende jaar dergelijke zorg nodig hebt, dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De zorgvergelijker van de Consumentenbond kan ook gebruikt worden voor het kiezen van een aanvullende zorgverzekering. Heb je een passende aanvullende zorgverzekering gevonden, dan kan je direct via de Consumentenbond overstappen, ook als je geen lid bent van de Consumentenbond.

Ik ben een student, krijg ik via de Consumentenbond extra korting?

Via de zorgvergelijker van de Consumentenbond krijg je een compleet overzicht van verschillende zorgverzekeraars. Omdat studenten doorgaans jong en gezond zijn, zijn er veel zorgverzekeraars die studenten korting op hun premie aanbieden. Dit wordt meegenomen in de resultaten vanuit de zorgvergelijker. Het is echter wel belangrijk dat je niet alleen naar de korting die je kan krijgen kijkt, maar ook dat je let op de dekking. Heb je wensen met betrekking tot de dekking vanuit een aanvullende verzekering, dan is dit het eerste waar je naar kijkt. Pas daarna is het interessant om te letten op de korting die de verzekeraars je aanbieden. Op deze manier maak je het beste een keuze voor de best passende zorgverzekeraar. In veel gevallen hebben studenten geen aanvullende verzekering nodig. Door je alleen te verzekeren voor de zorg die je verwacht nodig te hebben, kan je als student al veel besparen op je premie.

Ik wil zwanger worden in 2021, waar moet ik op letten als ik de zorgvergelijker gebruik?

De dekking die je vanuit de basisverzekering krijgt, is overheidswege vastgesteld. Dit betekent dat dit bij iedere verzekeraar gelijk is. Wil je zwanger worden in 2021 dan is in ieder geval verloskundige zorg en kraamzorg opgenomen in de basisverzekering. Ook is de dekking voor kosten van echo’s opgenomen in de basisverzekering: alleen de termijnecho en de 20-weken echo worden vanuit de basisverzekering vergoed. Ben je van plan in het ziekenhuis te bevallen zonder dat er sprake is van een medische indicatie, dan is het belangrijk om een verzekeraar te zoeken die deze kosten met een aanvullende verzekering dekt. Hetzelfde geldt voor een prenatale screening, een zwangerschapscursus en kraamzorg na een verblijf in het ziekenhuis. Is de baby geboren, vergeet dan ook niet om je kindje aan te melden bij een zorgverzekeraar. Door gebruik te maken van de zorgvergelijker van de Consumentenbond krijg je in een duidelijk overzicht de best passende verzekeraar in beeld.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Wat is de beste zorgverzekering 2021 volgens de Consumentenbond?

Het is niet te zeggen welke zorgverzekeraar in 2021 voor jouw situatie het beste is. Iedere persoon is uniek en heeft eigen wensen en eisen op het gebied van een zorgverzekering. Daarnaast zou de onafhankelijke positie van de Consumentenbond erg wankel komen te staan als er op voorhand wordt gezegd dat een specifieke zorgverzekeraar het beste is. De beste zorgverzekeraar is de zorgverzekeraar die zoveel mogelijk dekking voorziet in je medische behoeften. Welke zorgverzekeraar dat is, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Hier kom je dan alleen achter door de zorgvergelijker in te vullen en uit te voeren.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering 2021 van de Consumentenbond?

Er kan niets gezegd worden over de goedkoopste zorgverzekeraar, wel over de meest voordelige. De inhoud van de basisverzekering is wettelijk bepaald en dus bij iedere verzekeraar hetzelfde. De premie die je hiervoor betaalt, wisselt wel va verzekeraar tot verzekeraar. Het verschil kan zitten in de vrijheid voor zorgverleners. Ben je afhankelijk van een specifieke zorgverlener, dan is het verstandig om te controleren of de verzekeraar van je keuze hier een contract mee heeft. De premies voor 2021 zijn nog niet bekend en het is dus nog niet duidelijk wie dan de meest voordelige verzekering aanbiedt. In 2019 bood ZEKUR de meest voordelige naturapolis aan, gevolgd door ZieZo, Univé en Bewuzt. Ook bij de restitutiepolissen was ZEKUR de voordeligste, gevolgd door PMA, United Consumers, Ohra en FBTO en CZ. Bij een naturapolis betaal je een deel zelf wanneer je kiest voor niet-gecontracteerde zorg. Bij een restitutiepolis heb je de vrijheid om zelf voor een zorgverlener te kiezen.

Welke zorgverzekeraars kan ik allemaal afsluiten via de Consumentenbond?

Maak je gebruik van de zorgvergelijker van de Consumentenbond dan worden er bijzonder veel zorgverzekeraars getoond. Alleen de verzekeraars die zich richten op de algemene consument worden via de zorgvergelijker getoond. De verzekeraars voor specifieke doelgroepen en collectieven via werkgevers komen niet naar voren. Denk hierbij aan verzekeraars voor specifieke sectoren, zoals de maritieme sector en verzekeringen voor ambtenaren. 33 van de 38 verzekeraars worden getoond. Deze verzekeraars worden gescreend en daaraan wordt een kwaliteitsoordeel gekoppeld. Dit oordeel wordt gebaseerd op onder andere de dekking van de verzekering, de service van de verzekeraar en de duidelijkheid over de contractering oftewel de zorginkoop. De Consumentenbond ontvangt maximaal €39 per overstap. Ook verzekeraars die een dergelijke vergoeding niet aanbieden worden opgenomen in de zorgvergelijker. De vergoeding gebruikt de Consumentenbond voor het doorontwikkelen van de zorgvergelijker en het maken van acties en campagnes voor het verbeteren van de zorgmarkt.

Vanaf wanneer kan ik bij de Consumentenbond zorgverzekeringen vergelijken voor 2021?

Het is pas zinvol om van de zorgvergelijker gebruik te maken wanneer alle premies bekend zijn. Alleen dan weet je zeker dat je de beste premie met de beste dekking kiest. Aangezien verzekeraars tot 12 november 2019 de tijd hebben om hun dekking en premie bekend te maken, kan je vanaf 12 november van dit jaar gebruik maken van de zorgvergelijker 2021 van de Consumentenbond.

Wat is de minigids zorgverzekering van de Consumentenbond?

De Consumentenbond biedt een minigids over zorgverzekeringen aan. Hierin vind je alle informatie over het wel en wee van de zorgverzekering. Denk aan handige tips waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar, maar ook waar je bij een aanvullende verzekering op moet letten. Deze minigids ondersteunt je bij het maken van een keuze voor de juiste zorgverzekering.

Kan ik mijn zorgverzekering ook tussentijds aanpassen via de Consumentenbond?

Voor 1 januari dien je de verzekering bij je huidige verzekeraar te hebben opgezegd. Daarna heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen, Tussentijds overstappen na deze termijn is slechts in enkele gevallen mogelijk. Denk hierbij aan een verzekeraar die de voorwaarden in je nadeel wijzigt, je in het buitenland woont, maar wel in Nederland belasting betaalt of wanneer je 18 wordt. Voldoe je aan de voorwaarden voor een tussentijdse overstap, dan kan dat via de Consumentenbond.

Kan ik mijn zorgverzekering ook opzeggen via de Consumentenbond of moet dat rechtstreeks?

Als je ruim voor 31 december overstapt naar een andere zorgverzekeraar via de zorgvergelijker van de Consumentenbond, dan hoef je niet zelf je zorgverzekering op te zeggen. Iedere zorgverzekeraar maakt gebruik van een zogenaamde overstapservice. Dit betekent dat wanneer je je aanmeldt bij een nieuwe verzekeraar, deze verzekeraar ervoor zorgt dat je huidige verzekering wordt opgezegd. Stap je vlak voor 31 december over, dan is het verstandig om zelf de verzekering voor de zekerheid op te zeggen door middel van een e-mail of een aangetekende brief. Op deze manier ben je er zeker van dat de opzegging tijdig je huidige verzekeraar bereikt en daarmee voorkom je dat je dubbel verzekerd bent.

Ik heb een aantal vragen over een zorgverzekeraar, hoe kan ik contact opnemen met de klantenservice van de Consumentenbond?

Heb je vragen over de zorgvergelijker of een specifieke zorgverzekeraar? Op de website van de Consumentenbond vind je antwoord op de meest uiteenlopende vragen. Kom je er op deze manier niet uit en ben je lid van de Consumentenbond, dan kun je veel zelf regelen via Mijn Consumentenbond. Leden en niet-leden kunnen tijdens werkdagen tussen 8.30 uur en 18.00 uur contact opnemen met de klantenservice op telefoonnummer 070 – 445 45 45. Ook via social media heb je de mogelijkheid om een vraag te stellen aan de Consumentenbond. Via het contactformulier op de website heb je de mogelijkheid om je vraag in te sturen of je stuurt een brief naar Consumentenbond, postbus 1000, 2500 BA Den Haag.

Welke andere verzekeringen kan ik nog meer voordelig afsluiten via de Consumentenbond?

Naast de zorgverzekering kan je bij de Consumentenbond de meest uiteenlopende verzekeringen vergelijken en afsluiten. Denk hierbij aan de gebruikelijke inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering. Ook voor de rechtsbijstandverzekering, autoverzekering en fietsverzekering voer je eenvoudig een vergelijking uit via de website van de Consumentenbond.

Tot welke datum kan ik overstappen van zorgverzekering voor 2021?

Ieder jaar geldt dezelfde regel voor het overstappen naar een andere verzekering en het opzeggen van je huidige verzekering. Uitzonderingen daargelaten is de standaardregel dat je voor 1 januari 2021 je huidige verzekering opgezegd moet hebben. Voor 1 februari 2021 moet je aangemeld zijn bij een nieuwe verzekeraar. Doe je dit niet, dan krijg je automatisch een boete van het CAK voor het onverzekerd zijn. Deze boete is doorlopend voor de periode dat je niet verzekerd bent. Het is dan ook van belang dat je na opzegging zo snel mogelijk je aanmeldt bij een nieuwe zorgverzekeraar, uiterlijk voor 1 februari.

Welke alternatieven/andere websites zijn er nog meer om te over te stappen van zorgverzekering naast de Consumentenbond?

De zorgvergelijker van de Consumentenbond is heel uitgebreid. Daarnaast is de website van Independer een grote naam op het gebied van het vergelijken van verzekeringen. Daarnaast zijn de websites van zorgkiezer.nl en overstappen.nl betrouwbare namen voor het doen van een vergelijking.

Zorgverzekering Vergelijken 2021 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *